Valahol Európában – Koszorúzás a fertőrákosi barlangszínháznál

Valahol Európában – Koszorúzás a fertőrákosi barlangszínháznál

Share this content.

Forrás: terasz.hu
„Ez olyan szép példázata az emberségnek, az összetartozásnak, a kitartásnak, az egymásra való odafigyelésnek, ami szerintem jelentősen hiányzik a világunkból és legalább egy komoly figyelmeztetés, hogy egymásra vagyunk utalva" – vallja a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész munkásságáról készült Valahol Európában musical kapcsán Halasi Imre.

A Valahol Európában musical bemutatója előtt a Fertőrákosi Barlangszínházban Sztehlo Gábor emléke előtt tisztelgett a soproni társulat annál a falnál, ahol a háborúban kivégzések zajlottak, ezzel is emlékezve azokra az árvákra, akik itt vesztették el szüleiket a vészkorszakban.

Pataki András, a játszóhelyet működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: soproni gyökerekkel rendelkezik az eredeti 1947-ben készült Radványi Géza és Balázs Béla által jegyzett azonos című film. A forgatókönyv alapötletét a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által 1945-ben alapított zugligeti Gaudiopolis, azaz Örömváros adta. A darab gyakorlatilag erre is reflektál.

Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium igazgatója felidézte, Sztehlo Gábor az utolsó két gimnáziumi évét töltötte a líceumban, a városba járt evangélikus teológiai akadémiára, majd egy finnországi ösztöndíj után itt kezdte lelkészi szolgálatát. Amikor a pincékben rejtőzve próbálták átvészelni a borzalmakat, meséket mondott a gyerekeknek. Beszélt nekik egy amerikai filmről, amelynek a címe Fiúk városa volt Spencer Tracy főszereplésével, s arról szólt, hogy egy ír katolikus pap csavargó gyerekeket mentett meg. Ezzel a történettel próbált reményt adni mindenki számára. Egy evangélikus lelkész így mesélt zsidó gyerekeknek arról, hogy egy katolikus pap milyen reményt, menedéket jelenthet a rászorulóknak. Sopron városa és környéke is adott bőséges impulzust számára, hogy később létrejöjjön az Örömváros.

Kadelka László, a Nemzeti Színház egykori legendás ügyelője gondolatait azzal kezdte, hogy megemlékezett Horváth Ádám rendezőről, aki a közelmúltban hunyt el és az egykori gyerekköztársaság kultuszminisztere volt 17 évesen, Sárközi Mátyásnak a társaságában. Ugyancsak a Gaudiopolisban élt Orbán Ottó a későbbi költő, s Sztehlo Gábor bújtatta annak idején Oláh Györgyöt is, aki 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott. Sztehlo Gábornak Budapesten szobrot állítottak, utcát is neveztek el róla. Élete példa lehet mindig, s ezért is fontos emlékét őrizni azokkal együtt, akik nem élhették túl a vészterhes időszakot.
Mikó István főszereplő és a gyerekcsapat képviselői koszorúzták meg a fertőrákosi barlangszínház falán található emléktáblát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!