Magyarok kenyere – Hálaadás az új kenyérért Igalban

Magyarok kenyere – Hálaadás az új kenyérért Igalban

Share this content.

Forrás: https://kaposvar.lutheran.hu
Kaposvár – Igal – A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz: Igal adott otthont szombaton a somogyi búzaösszeöntésnek. Az ünnepségen megszegték az új kenyeret is, valamint gyülekezetünk lelkészei is hálát adtak az gondviselő Isten szeretetéért.

Obbás Gyula, Igal polgármestere köszöntötte az ünneplőket, majd Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke hangsúlyozta: a Magyarok Kenyere program 2011-ben indult. Somogyban – a tavalyi 11 tonnával szemben – az idén 25 tonna búza gyűlt össze a 13 gyűjtőponton. S ami külön öröm, hogy megyénkben már több mint 250 gazda és szervezet adományozott gabonát.

A kenyér az ember számára az életet, a megélhetést, az otthont jelenti. A nemzeti színű szalag szimbóluma a haza és az élet összekapcsolódásának, a magyarság összetartozását, a szolidaritást jelképezi. Az új kenyér azonban mindannyiunknak mást és mást jelképez: valakinek a munka gyümölcsét, valakinek az idő múlását. Számunkra ez a mai nap Somogy megyét, a somogyi emberekért való tenni akarást, egy nemes célért történő összefogást jelképezi. – hangsúlyozták a politikai vezetők.

Az esemény végül kenyérszenteléssel zárult, ahol Pongrácz Máté lelkész megáldotta a kenyeret,  a fáradozó gazdákat és mindenkit, aki részesül Isten gondviselő szeretetéből. A kaposvári lelkész gondolatait Payr Sándor egyetemi professzor gyönyörű gondolataival kezdte, melyek énekeskönyvünkben is megtalálhatók:

„Véget ért az aratás, Asztalon az áldás. Hozzád száll ma, jó Atyánk, Hála és imádás. Hű kézzel, bőséggel Gondoskodtál rólunk. Köszönetet mondunk.

Amit Isten megígért Még Noénak régen, Hogy amíg lesz ez a föld, Aratás is lészen: Ím, betölt, mert a föld, Termését megadta: Hű a népek Atyja!
Jó reményben hullt a mag A föld rejtekébe. Felsarjadt a zöld vetés, És az Úr megvédte. ő adott harmatot Az eltikkadt földre, És úgy lett gyümölcse.

Alázzuk meg magunkat, Ha így áld az Isten, Hiszen jóra érdemünk Nékünk soha sincsen, Mert szívünk, életünk Oly rest a jótétre, A gyümölcstermésre.
Bűnbánó, hálás szívvel, Atyánk, áldj meg minket! Az termi jó gyümölcsét Szeretetnek, hitnek. Dicsérjen, hirdessen Minden áldás téged! Zengjen hálaének!”

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!