Folytatódott Woodstock jegyében a Klub-Fesztivál Balassagyarmaton

Folytatódott Woodstock jegyében a Klub-Fesztivál Balassagyarmaton

Share this content.

Szöveg és fotó, valamint videó: Bartha István
Balassagyarmat – Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, éppen ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 15–18. között rendezték meg a legendás Woodstocki Fesztivált, amelyről a Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében is megemlékeztek augusztus 14-től 19-ig. A további koncertekről és fellépésekről szól cikkünk.

A Pyøba, a Music Jam Band, Koleszár Gábor és a Fikció együttes után péntek este a Budapestről érkező Keresztkérdés állította döntés elé a nézőket. Kübler Dani, a rapper frontember baptista lelkészgyerek, aki jól értette az interjút készítő Bartha István kérdéseit. Elmondása szerint ebben a műfajban akár háromszor, négyszer annyi gondolatot lehet átadni, mint a hagyományos popzenében. A beszédből élő lelkész ezt teljes megértéssel nyugtázta. A zenét viszont ettől függetlenül nagyon élvezte.

Pénteken erősen más műfajok kerültek porondra. Sugera Bugerát (polgári nevén Koplányi Attila) szinte az egész ország ismerheti. Ő az egyik, néhány évvel ezelőtt megrendezett televíziós tehetségkutató rendszeres jelentkezője volt, akiről egy alkalommal még Presser Gábor zsűritag is valami olyasmit mondott, hogy „Sugikám, nélküled el sem tudnánk képzelni ezt az előválogatót”. Sosem jutott tovább. Sokan csak afféle bohócként tekintenek rá. Aki azonban kicsit is közelebbről ismeri őt, tudja, hogy egy aranyszívű ember, igazi jóbarát, a munkahelyén megbízható dolgozó, szeret focizni és motorozni, emellett tehetséges rockzenész, aki dobosként és szólógitárosként is megállja a helyét. Sőt éneklés közben még dadogni is elfelejt. A koncert estéjén basszusgitárosuk épp nyaralt, de helyette beugrott az „öregfiú” rocker, a Fikció vezetője, Szabó Jani.

Sugera ajánlotta a szervezőnek, e sorok írójának a szintén helybéli, de jóval fiatalabb tagokból szerveződött, tehetséges rockzenekart, a Félmegoldást. Ők voltak tehát a szombat este fellépői. A Félmegoldás zenekar stúdióban felvett új klipjét közel harmincezren tekintették már meg. Így jó esélyük van ezen a pályán. Sok sikert kívánunk nekik!

Vasárnap este szintén egy helyi együttes, a Hangszedők nyűgözte le a nagyérdeműt. Csordás Péter hegedűs, a helyi lelkész büszkesége és egykori hittanosa, konfirmandusa sajnálatos és a koncert megtartását is majdnem kétségessé tevő kiválása után Varga Tamás (Toci) zenekarvezető, frontember Csetneki Hanna személyében találta meg az új hangszeres szólistát. Hanna népzenetanár a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában. A citeratanítás mellett azonban nagyon szeret fuvolázni és furulyázni is, így amit nyújtani tud, beleillik a zenekar hangzásvilágába. Személyében tehát a sok közül egy etnopunkrockzenész evangélikus lelkészfeleséget tarthatunk számon. Mahót Lajos gitáros azt is kiderítette, hogy az ő fellépésükkor napra pontosan ötven éve volt a Woodstocki Fesztivál utolsó napja, mely akkor hétfőre esett, és Jimi Hendrix az előző napi sár miatt végül ezen a napon lépett fel. Éppen ezért Lali erre a koncertre a Fender gitárját hozta el, hogy ezzel is tisztelegjen a nagy előd emléke előtt. Ő a nemzedéki utódlást is megtestesíti, hiszen nagybátyja, Mahót Pál a csütörtökön fellépett, „öregfiúkból” álló Fikció együttes oszlopos alapító tagja.

Mivel a helyi lelkész a vasárnapi szolgálat után egy szép nagy kenyeret kapott ajándékba az ipolyvecei gyülekezettől, akik ekkor adtak hálát Isten naponként tapasztalható gondviseléséért, a koncert után ünnepélyesen megszegték a kenyeret, melyet a jelenlévők a testvéri közösségvállalás és szeretet jegyében el is fogyasztottak.

Az utolsó estén a koncert előtt egy kis szóeseménybe bujtatott lelki táplálékot is kaphattak az érdeklődők. Még a polgármester, Medvácz Lajos és felesége is megtisztelte jelenlétével az előadást. Kövesdi Miklós Gábor humorista, író, műfordító több evangélikus rendezvényen is fellépett már stand-up comedy formájában. Most sem okozott csalódást a közönségének. Előtte volt alkalom arra is, hogy megkérdezzük őt néhány bizonyára többeket érintő dologról, így például a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz (MKKP) fűződő kapcsolatáról. Az MKKP egyik logója ezen az utolsó napon ki is került a színpadra.

A Neonhal együttes valóban „hazajárónak” számít Balassagyarmaton, hiszen ez volt a második fellépésük a Luther-Házban. Pedig Debrecen nincs közel, és a nyári fesztiválszezon meg a nyaralások nem kis feladatot adnak azoknak, akik fellépést vállalnak ebben a kis országban, mely utazás szempontjából néha mégis túl nagynak tűnik. Elmondható, hogy a református, evangélikus és ateista tagokból álló banda túltett a várakozásokon. Méltó befejezést adtak ennek a miniatűr fesztiválnak, melyen megemlékeztek az emberiség egyik legnagyszerűbb eseményéről, ahol az önös érdekérvényesítés, a hatalmaskodást szolgáló erőszak és viszályszítás, mások lenézése és semmibe vétele helyett az elfogadás, az elfogadottság, a barátság és a szeretet, az öröm és a békesség volt a döntő. Jézus Krisztus követőihez méltó módon a balassagyarmati evangélikusok örömmel bocsátották rendelkezésre az általuk fenntartott infrastruktúrát, és anyagiakkal is hozzájárultak a rendezvény megtartásához, ezzel is támogatva lelkészük munkáját.

Címkék: Woodstock - Balassagyarmat -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!