Táboroztak a péteri cserkészek

Táboroztak a péteri cserkészek

Share this content.

Szöveg: Óvári-Urbán Anikó
Péteri – A péteri 1121. Számú Földváry Boér Elemér Cserkészcsapat tábora volt az Ó-hegyen. Ez immáron a harmadik év volt, hogy idén augusztus 5–7. között családokkal táboroztak együtt. Az alábbiakban személyes beszámolójukat olvashatják.

A táborépítés és zászlófelvonás után többen fogadalmat tettek Angyal József parancsnok vezetésével. Játékkal, kuruc–labanc bajvívással, íj- és nyílkészítéssel felidéztük Rákóczi korát, kirándultunk, és esténként a tábortűz körül gyűltünk össze. A nyomkeresés és a számháború felért egy bátorságpróbával, az asszonyok pedig bográcsos ételekkel készültek.

Vendégünk volt Szőnyi Attila történész, aki Rákóczi korának üzenetét adta át szóban és dalban. Kezünkbe vehettük egykori, eredeti pénzérméjét, láttunk fokost és karabélyt, és átélhettük a kor világát, melynek jelmondata volt: „Istennel a hazáért és a szabadságért!”

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik tagja interaktív előadást is tartott, valamint próbáztunk elsősegélyből (kötözés, nyomópontok) és ügyességböl (mocsárjárás, kúszás, méta).

Az egymásra utaltság összekovácsolta a csapatot. A mindennapi lelki gondolatok pedig Isten formáló munkájáról szóltak: olyanok vagyunk a kezében, mint az agyag. Vajon mennyire engedjük, hogy alakítson rajtunk? Mennyire akarunk neki tetsző életet élni? Isten úgy nyúl hozzánk, mint szerető mennyei Atya. Ebből a kapcsolatból táplálkozik az Isten, haza, embertárs iránti szeretet és tisztelet.

Tábori dalunk erőt adott: „Daltól hangos erdõ, mezõ, berek, / Merre járunk mi, cserkészek. / Dalol a szív, muzsikál a lélek, / Vele dalol a természet. / Aki dalol, sose fárad el, / Aki felnéz, sose csügged el. / Mert a dalt ajkunkra a Jóisten adja, / Õ ad erőt a nagy harcra.”

Jó munkát! Légy résen!

Köszönjük Péteri Község Önkormányzata és az Alapítvány a Péteri Evangélikus Egyházközségért támogatását, továbbá köszönet Kovács Róbertnek a helyért!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!