Falkalét – Újra mozivásznon a kis kedvencek

Falkalét – Újra mozivásznon a kis kedvencek

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Egy család életében óriási változást hoz, amikor befogadnak egy kisállatot, és gondoskodnak a családtaggá vált kutyáról, macskáról, nyúlról, hörcsögről, madárkáról. Egy másik hatalmas változás akkor következhet be, amikor kisgyermek születik. A „falka” fontossági sorrendje ekkor ugyanis felborul, és mindenkinek meg kell találnia a maga helyét, új feladatát. A kis kedvencek titkos élete című film második részében a szórakoztatás mellett fontos és megszívlelendő emberi és „állati” gondolatok is szerepet kapnak.

Nagy sikert aratott a mozikban három évvel ezelőtt A kis kedvencek titkos élete című film. Az idén júliusban bemutatott második részben Max, a Jack Russel-terrier életében sorsdöntő esemény történik: gazdáinak családja kisgyermekkel bővül. A kutyának barátjával, Duke-kal, az újfundlandi keverékkel együtt meg kell tanulnia, hogyan bánjanak a kicsivel. Max bár nagyon örül a gyermeknek, ahogy cseperedik a kicsi, túlságosan magára veszi a gyermeknevelés terhét, és mivel tökéletes gondozója, vigyázója szeretne lenni a kisfiúnak, állandóan stresszel.

Sok szülővel is megesik ez, ám most az emberi gondolatok itt a család kedvencében játszódnak le – ötletesen tükröt tartva a felnőtteknek. A stressz tüneteként jelentkezik a kutyánál a folyamatos vakaródzás is, ezért gazdája felkeres egy állatorvost, ennek következményeként hatalmas orvosi védőgallért kap a nyakába a már egyébként is zaklatott kutyus.

A gyermek felnövésével járó izgalmakat, félelmeket azonban le kell küzdenie Maxnek, ahogy minden szülőnek is, és meg kell tanulnia azt, hogy el tudja engedni a rábízott gyereket akkor, amikor annak – felcseperedvén – már önállósodnia kell. Max pedig szerencsésen felnő a feladathoz, sokat tanul a Kakas nevű walesi juhászkutyától – nevezzük úgy, a mentorától – az élet nagy dolgairól, szeretetről, a másikra figyelésről, bátorságról, bizalomról.

A történetben a főhős kis terrier továbbra sem vesz tudomást a belé halálosan szerelmes törpespicc kutyalányról, Gigiről, akit próbatétel elé állít az, hogy Max féltve őrzött sípoló labdájára próbál vigyázni addig, amíg az eb távol van az otthonuktól. Természetesen a labda rövid időn belül nem megfelelő helyre kerül, ahonnan csak újabb próbatétel árán lehet visszaszerezni. A macskáktól hemzsegő világban ez nem egyszerű, ezért a túlsúlyos cica, a brit rövid szőrű Chloe tanítja meg kedvesen Gigit arra, hogyan „váljon macskává”.

Egy másik szálon az egykori házi kedvencből utcára tett, majd szuperhőssé váló nagyszájú nyúl, Hógolyó életének alakulásába csöppenünk. Itt az a kérdés vetődik fel, hogy vajon egy hétköznapi teremtmény tud-e segíteni bajba került barátainak, akár élete kockáztatásával is. Képes-e olyan tartalékokat mozgósítani, amelyek valahol mélyen, legbelül benne szunnyadnak? A szuperhősjelmez tényleg pluszenergiát kölcsönöz-e valakinek ahhoz, hogy akár erejét meghaladó feladatra vállalkozzon?

A film kasszasikert hozó első része arról mesélt, hogy távollétünkben mit művelnek valójában házi kedvenceink. A folytatás viszont egy olyan, több szálon futó történet, amelyben a kis kedvencek belső átalakulását, mondhatni, személyiségfejlődését követhetjük nyomon. Sajnos sokszor unalmas kitérőket is végig kell nézzünk ahhoz, hogy végül az összegabalyodott szálak kibogozódjanak.

Mégis elmondható, hogy a film könnyed szórakozást nyújthat a nyári szünetben nemcsak a gyerekek, hanem a szülők számára is, hiszen fontos gondolatokat is közvetít, például a felelősségről, a félelmeinkkel való szembenézésről.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 29–30. számában jelent meg 2019. július 28-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!