Az önkéntesség a keresztény ember kötelessége – Beszélgetés Szemerei János püspökkel

Az önkéntesség a keresztény ember kötelessége – Beszélgetés Szemerei János püspökkel

Share this content.

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház az idei 72 óra kompromisszum nélkül országos megmozduláson közel ezer fővel képviselteti magát. Az elkövetkezendő napokban diákok iskolák, parkok, temetők, diakóniai intézmények, könyvtárak rendezésben segédkeznek. Az ökumenikus kezdeményezés evangélikus védnökét, Szemerei János püspököt kérdeztük az önkéntességről. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Adámi Mária

– Miért tartja fontosnak a 72 óra kompromisszum nélkül kezdeményezést?

– Jelen pillanatban az egyházon belüli feladatmegosztás szerint az ifjúsági és a missziói feladatok felelős püspöke én vagyok. A hivatali kötelezettség mellett azonban felemelő érzés, hogy egy ilyen nemes és fontos megmozdulás mögött evangélikus védnökként én állhatok. Az önkéntesség egy csodálatos lehetőség, amibe szeretetből, önzetlenül, emberek egymásnak segíthetnek! A vállalkozók olyan feladatokat végezhetnek el, amihez lehetőségük, képességük van. Ebben a kampányban tudatosan keressük ezeket a tevékenységeket és kompromisszum nélkül elvégezzük azokat a munkálatokat, amik ránk várnak.

– A nyolcezer résztvevőből ezer diák evangélikus. Az önkéntesség és kereszténység milyen kapcsolatban áll egymással?

– Nagy öröm, hogy egy ilyen fontos szolgálati területen az evangélikus egyház arányaihoz képest ilyen jól szerepel. Pár évvel ezelőtt Fábri György északi egyházkerületi felügyelő munkatársaival készített egy egyházunkon belüli szociológiai felmérést. Abból az derült ki, hogy az önkéntesség területén nem lehetünk teljesen nyugodtak és megelégedettek. Kétségtelen, hogy az önkéntességet tanulni kell. Az egyháznak nagyon fontos szerepe van az önkéntesség területén, hiszen a haszon és mindenféle fizetségek nélküli odafordulás – azaz a szeretetből való munka és feladatvégzés – azt gondolom, hogy a keresztény ember kötelessége. Ezt azért kell végeznie, mert ő maga is nagyon sokat kapott az ő Urától. Ilyen értelemben hitünk lényegéből fakad hogy segítsünk, az, hogy más embertársunkhoz odaforduljunk.

– A diakónia területén mindez egyházunkon belül erőteljesen megtapasztalható. Mi az, amire további erőforrást lehetne még fordítani?

– Maga a 72 óra kompromisszum nélkül három területen kínál programokat. Egyrészt felújítási feladatokban, segítő szolgálatokban valamint az ökológia területén. Mind a három terület olyan, amiben az ember megtalálhatja, ami a szívéhez közel áll. Akár építünk, gondoskodunk, vagy valahol rendet teszünk, olyan munkát végzünk, amiben az ember örömét leli. Ezt a szemléletmódot azonban tanulni – és tanítani -- kell. Az, hogy fiatalokat vezethetünk be ebbe a fontos szolgálatba már önmagában egy nemes kihívás.

– Püspök úr is részt fog venni valamilyen rendezvényen?

– Sajnos olyan szinten van más egyházi elfoglaltsággal telítve ezen a három napon a naptáram, hogy örülök, ha bepillantani tudok valamelyik programba. Azonban igyekezni fogok, mert felelősnek érzem magam azért, hogy ezek a vállalt szolgálatok ékes rendben valósuljanak meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!