Emlékképek a Luther Otthonból

Emlékképek a Luther Otthonból

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Isó M. Emese
1906-ban költözött a jelenleg is székházaként működő a budapesti, Üllői út 24. szám alatti épületbe az „országos egyház”, a Magyarországi Evangélikus Egyház – akkor még „egyetemes egyháznak” nevezett – adminisztrációs központja. Ez az az épület, ahol negyven éven keresztül – 1909 és 1949 között – helyet kapott a Luther Otthon is, amely főiskolás fiúkollégiumként adott szállást a fővárosban tanuló evangélikus ifjúság számára.

A kollégium 1909. október 1-jén nyitotta meg kapuit. Az otthon kialakításának célja az volt, hogy a szerényebb anyagi hátterű vidéki családok gyermekei is rendezett körülmények között lakhassanak, miközben a fővárosban végzik tanulmányaikat. Csekély díjat kellett fizetniük, cserébe lakhatást, napi háromszori étkezést és igazi közösséget kaptak. A fiúk tizenegy egyágyas, illetve tizenhat két- és négyágyas szobát használtak. A közösségi életet társalgó segítette, a tudományokban való elmélyülést ezerkétszáz kötetes könyvtár szolgálta, míg a kikapcsolódáshoz zongorával és harmóniummal felszerelt zeneszoba állt a diákok rendelkezésére. Főiskolai, illetőleg egyetemi tanulmányaik mellett a fiatalok rendszeresen részt vehettek az épületben tartott vallási tárgyú, zenei és művészeti előadásokon is. Tudományos előadásával szakkollégiumi jelleget kölcsönzött az otthonnak Gombocz Zoltán nyelvész, az Eötvös Collegium igazgatója, Raffay Sándor püspök és Bajcsy-Zsilinszky Endre országgyűlési képviselő is.

Az igazgatónak (1932 és 1943 között Kuthy Dezső egyetemes főtitkár töltötte be a Luther Otthon igazgatói posztját) arra is gondja volt, hogy táncos teadélutánokat tartsanak, alkalmat teremtve arra, hogy a fiúk illő keretek között találkozhassanak a Deák téri Budapesti Evangélikus Leánygimnázium tanulóival.

Ez az az időszak, amelybe bepillantást enged a Fortepan.hu közösségi fotóarchívum – a több mint százezer fénykép között megtalálható fotókon az Üllői út 24. alatti élet is megelevenedik. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 31–32. számában jelent meg 2019. augusztus 11-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!