72 óra: Csákváron időseket és betegeket látogattak a fiatalok

72 óra: Csákváron időseket és betegeket látogattak a fiatalok

Share this content.

Csákvár – Csákváron is lezajlott a 72 óra. A pénteki napot idősek- és betegek látogatásával töltötték, a szombati napot pedig az evangélikus parókián udvarrendezéssel. Vasárnap családi istentisztelettel zárták az eseményt. Személyes beszámoló. Forrás: 72 óra, szöveg: Mészáros Nelli

Evangélikus ifjúságunk immár harmadik alkalommal vett részt a 72 órán.

Az idei évben két projekt jutott nekünk:

Idősek és betegek látogatása Csákváron;

illetve az evangélikus parókia udvarrendezése, a parókián található elburjánzott orgonabokor kiritkítása.

A pénteki napot eligazítással kezdtük. Megbeszéltük a látogatással kapcsolatos tudnivalókat és a látogatás etikett-jét: hogyan szólítsuk meg az időseket, milyen helyzetekre készüljünk a beszélgetések során és ezeket hogyan kezeljük. Ezután 3-4 fős csapatokba rendeződtünk és a kapott címeket felosztottuk egymás között. Minden csapatnak jutott 8-10 látogatandó hely. Lelkészünk, Szebik Károly készített egy rövid áhítatot, amit minden csapat magával vitt, és a látogatás során felajánlották, hogy felolvassák. Sok idős ember egészségi okok miatt nem tud eljutni istentiszteletre, ezért szívesen fogadták a szolgálatot és szívesen láttak minket, fiatalokat is. A látogatásokat megszakítottuk egy közös ebéd erejéig, majd este újra találkoztunk közös vacsorára, áhítatra és a nap során történtek megbeszélésére, amelyre már a hétvégét Csákváron töltő Mevisz csapat néhány tagja is becsatlakozott. A szombati napot fizikai munkával folytattuk. A parókián található elburjánzott orgonabokor egy részét vágtuk ki és a kivágott terület helyét rendeztük el. Ebben segítségünkre volt a gyülekezet gondnoka, Bokor Béla és a parókia gondnoka, Mészáros Miklósné Erika. A nap folyamán így a csákvári evangélikus parókián két 72 órás projekt is zajlott, délelőtt ugyanis érkezett néhány fehérvári önkéntes is, akik a Mevisz-es csoportnak segítettek a mozgássérültekkel való foglalkozásnál. Az egész eseményt vasárnap a két csoport közösen zárta a csákvári evangélikus templomban családi istentisztelettel. Délután csapatunk egy része a csákvári evangélikus gyülekezet énekkarának tagjaként a Fejér-Komáromi Egyházmegye kórustalálkozóján vett részt Oroszlányon. Emellett pedig másik lehetőségként meghívást kaptunk a székesfehérvári záró eseményre, a fehérvári evangélikus gyülekezeti házba, ahol Sterczer Dóra, az egyik fejér megyei evangélikus koordinátor összegezte a három napot képes beszámolóval, melyet a résztvevők egészítettek ki személyes élményeikkel. Ezt követően sütemény és tea mellett kötetlen beszélgetéssel telt az este.

Néhány résztvevőnk beszámolója:

Gréti (16 éves, 1. alkalommal vett részt a 72 órán)

Azért vállaltam el az önkéntes munkát, mert szeretek részt venni az ilyen eseményeken, ahol tapasztalatot és élményt szerezhetek. Ez számomra azért fontos, mert az emberek manapság megfeledkeznek másokról és csak magukkal törődnek. De az önkéntes munka megmutatja nekünk, hogy milyen jó érzés adni másoknak valamit, és ettől boldogabbak leszünk. Én szívesen segítek másoknak, ezért is örültem, hogy részt vehettem a munkában.

Márk (16 éves, 1. alkalommal vett részt a 72 órán)

Nos, én először is az érettségihez szükséges IKSZ órák miatt jelentkeztem a segítésre, másrészt pedig úgy éreztem, hogy ezzel nem csak a magam problémáján, hanem másokén is segíthetek türelmemmel, együttérzésemmel és odafigyelésemmel. A csoporttal pedig nagyon jól éreztem magam, és új barátokat ismertem meg. Remélem még sok ilyen alkalom lesz, mert jól éreztem magam.

Ádám (16 éves, 3. alkalommal vett részt a 72 órán)

Azért vállaltam szerepet benne, mert jó érzés segíteni másokon. Főleg így, mivel időseket látogattunk, jó volt látni rajtuk, hogy nagyon örülnek annak, hogy ott vagyunk, és felolvasunk nekik egy áhítatot, beszélgetünk velük. Épp ezért jól is éreztem magam. Fontosnak tartom, mert ha nekem van időm, és tudok segíteni valakin, miért ne tenném? Főleg, hogy közben tanulhatok is sok mindent. Például, ahogy látogattuk a gyülekezet tagjait, és beszélgettünk velük, volt, akitől kaptunk hasznos tanácsokat kerti munkával kapcsolatban.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!