Nem az útjelző tábla a fontos, hanem hogy merre irányít bennünket

Nem az útjelző tábla a fontos, hanem hogy merre irányít bennünket

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
„Más példázatot is mondott nekik: Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet vesz az ember, és elvet a szántóföldjébe. Ez ugyan kisebb minden magnál, de amikor felnő, nagyobb minden veteménynél, és fává lesz, úgyhogy eljönnek az égi madarak, és fészket raknak ágai között.” (Mt 13,31–32) Kondor Péter igehirdetése elhangzott a Deák téri evangélikus templomban a 2019. június 3. és 9. között rendezett 30. budapesti Bach-héten.

A Bach-hét sorozatában a mai estén a növekedés a témánk, a Krisztusban való hit ajándéka. Hogyha a mustármagszót halljuk vagy olvassuk a Szentírásban, akkor rögtön eszünkbe jut néhány fejezettel későbbről Jézus szava, mely egészen lélegzetelállító: „minden lehetséges a hívőnek” (Mk 9,23; Károli-ford.), valamint: „Ha akkora hitetek volna, mint a mustármag, […] semmi sem volna lehetetlen néktek” (Mt 17,20; Károli-ford.), majd illusztrálja, hogy mi minden volna lehetséges. Hegyeket mozgató erőről beszél. 

Micsoda ígéret, felhatalmazás és micsoda hatalom! Micsoda ajándék és lehetőség a hit! Arra utal Jézusnak ez a szava, hogy a hit Istennek az erőit realizálja az életünkben azáltal, hogy az ember önmagát eszközül adja oda az Istennek. Azért, hogy megvalósuljanak és működjenek, hassanak rajta keresztül az erők, mert a hit által, a hiten keresztül működik és hat Istennek az ereje ma is.

Tehát nem a maga erejével cselekszi a hit a csodákat, amelyek ott vannak az életünkben, hanem a hit kapcsolatba hoz bennünket azzal az Istennel, aki előtt semmi sem lehetetlen. Tehát soha nem a hit vagy a mi hitünk a nagy és az erős, hanem az az Isten, akiben hiszünk, akire a hitünkkel tekintünk. Az Isten a nagy és az erős és a mindenható, ezért hasonlítja Jézus éppen a mustármaghoz a hitet, melyről azt mondja: a legkisebb a magvak között. De mégis elég arra, hogy rajta keresztül megvalósuljon az Isten hatalma.

Továbbiak itt olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!