Prőhle Gergely a Donáth-ügyről: Cselekednünk kell!

Prőhle Gergely a Donáth-ügyről: Cselekednünk kell!

Share this content.

Forrás: Pestisracok.hu
Az evangélikus egyház is vizsgálatot indított Donáth László ügyében, miután a lelkész ellen szexuális kényszerítés miatt rendeltek el nyomozást. Az, hogy az egykori MSZP-s képviselő ügye miképpen hat az evangélikus közösségre, az egyház és a külvilág kapcsolatára, egyelőre nem látni. Az evangélikusok közéleti szerepéről, valamint a melegházasság elfogadásának kérdéséről is faggatta a PestiSrácok Prőhle Gergelyt, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjét. A volt berlini nagykövet az interjúban kifejtette véleményét az egyházi emberek ügynökmúltjáról is, de a migrációról és a magyar kormány családpolitikájáról is kendőzetlen őszinteséggel beszélt.

– Mozgalmas időszak áll Ön mögött. Hogy van most, Gergely?

– Köszönöm kérdését, kicsit szokatlan ez a gondoskodó odafordulás a PestiSrácoktól, jól vagyok. Van feladatom bőven a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Habsburg Ottó Alapítványnál is. Az egyetem tehetséggondozó, nemzetközi és határon túli tevékenysége is dinamikusan fejlődik. Jó látni, hogy a Ludovika épületében, ahol beszélgetünk, és melynek megújulását különböző testületek tagjaként kezdettől fogva nyomon követhettem, a kiváló infrastrukturális körülmények között egyre jobb programok valósulnak meg. Ez a csodálatosan felújított intézmény a nemzeti történelem fontos része, s ez a tény mindenkit kötelez, akár katona, akár civil. A Habsburg Ottó Alapítvány dolgai is jól alakulnak, haladunk a hagyaték feldolgozásával, készítjük elő a digitalizáció folyamatát, ami korábban, és azóta is sokat foglalkoztat. Ugyanakkor több konferenciára, rendezvényre is készülünk, az egyik, a 30 éves évforduló okán Habsburg Ottó és a rendszerváltás viszonyát elemzi, az alapítvány gyűjteménye egyébként majd a Budavári Palotában kap helyet, ahová várhatóan 2022-re tudunk majd véglegesen beköltözni, ennek tervezése is elkezdődött már.

– Gondolom, hogy az evangélikus egyház világi vezetőjeként sem unatkozik…Az elmúlt napokban kapott szárnyra a hír, hogy az evangélikusok is vizsgálják Donáth László szexuális zaklatásának ügyét. Ez mit jelent pontosan?

– Donáth Lászlóra vonatkozóan egyházunk is kapott bejelentéseket, aminek következtében északi egyházkerületünk elnöksége, jogi szakértőink bevonásával, és főleg az érintettek iránti nagy tapintattal igyekszik feltárni, hogy mi is történt valójában. Fabiny Tamás tavaszi elnök-püspöki beiktatási beszédében világossá tette, hogy az egyházon belül zéró tolerancia érvényesül bármilyen kényszerítéssel, erőszakkal, inzultussal kapcsolatban. De ha nem mondta volna el ezt a beszédet, akkor is természetes, hogy a jelen helyzetben cselekednünk kell. Mindnyájan tudjuk, hogy az ilyen esetek igen érzékenyek, ráadásul az egyes tanúvallomások különbözősége a bizonyíthatóságot is érinti. A világi hatósági és az egyházi vizsgálat párhuzamosan zajlik. Az egyházkerület testületei és a mentálhigiénés szakemberek a kapott információk, az érintettek nyilatkozatai fényében igyekeznek a közösség védelmében is transzparens módon eljárni, és főleg a sebeket begyógyítani. Mindezek fényében először is az érintett gyülekezet dönthet majd, hogy továbbra is együtt kíván-e működni a lelkészével, avagy sem. A hatóságok munkájának eredményét nem lehet előre látni, az azonban biztos, hogy a sértettek védelme minden szempontot felülír, még a híradások kapcsán olykor jól látható politikai kommunikációs szempontokat is. Nem véletlenül hangsúlyozta ezt az északi egyházkerület elnökségének közleménye is.   

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!