Háromszoros öröm Medgyesegyházán

Háromszoros öröm Medgyesegyházán

Share this content.

Szöveg: Szigethyné Szenteczki Katalin, fotó: Subáné Kiss Krisztina és Suba Sándor
Medgyesegyháza – 2019. szeptember elsején, vasárnap mindenki örvendező szívvel lépett be a 120 éves medgyesegyházi templom kapuján. Örültünk, mert emlékezhettünk. 1899. szeptemberének első vasárnapján szentelték fel a medgyesegyházi evangélikus templomot. A templomépítő szlovák ősök óhaját felelevenítve hálaadó istentiszteletre gyülekezhettünk. Örültünk, mert köszönetet mondhattunk Isten gondviselő szeretetéért, hogy vethettünk, és arathattunk az idén is. Örültünk, mert a gyülekezet lelkészévé választotta Szigethy Szilárdot, akit Nagy Zoltán esperes ezen az alkalmon iktatott be hivatalába.

Örvendezek, mikor nékem azt mondják menjünk el az Úr házába.(Zsolt 122,1)

Az ünnep előtt szorgos kezek takarítottak kint és bent, friss levegővel telt meg a templom. Az oltáron és oltártérben gazdagon rakott kosarak álltak, a város lakóinak adományaiból. Gyümölcsök, zöldségek, dinnye, szőlő, gabona, kukorica, befőttek, lekvárok. A magasból kiömlő kosár jelképezte, mindezek felülről kapott ajándékok. Isten lát el minket, Ő életünk fenntartója és táplálója. 

Kondor Péter püspök prédikációjában a farizeus és a vámszedő példázatáról beszélt. Arról, hogy nem egymást kell méregetünk, hanem a mértékünket Istenhez kell igazítanunk. Szavainkkal, cselekedeteinkkel az ő mércéjének kell megfelelnünk.

A beiktatott lelkész Mk 1,15 alapján hirdette az igét: Beteljesedett az idő, és elközelített az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!” A prédikációjában Szigethy Szilárd régi, családi használati tárgyakat sorolt fel, amelyek Medgyesről származnak. Ezek a tárgyak hazatértek, visszatértek oda, ahonnan elindultak. Nekünk is haza kell térnünk, vissza kell térnünk, meg kell térnünk Istenhez, hinnünk kell az evangéliumban, Jézus Krisztusban. Ez a megmaradásunk alapja. 

Az istentiszteleten Tranoscius énekkel szolgált az Orgován kórus, Ocsovszki Ildikó vezetésével. Ahogy megszólaltak az ősi, szlovák énekek, lélekben az őseink is mellénk ültek a padokba.

Sokan fogadták el a meghívást az úrvacsorai asztalhoz, és éltek Jézus testének és vérének életújító erejével.

Az istentiszteletet követően Hegedűs Kitti, a gyülekezet felügyelője megnyitotta az ünnepi közgyűlést. A Déli Evangélikus Egyházkerület nevében Kondor Péter püspök, a Kelet-Békési Egyházmegye nevében Liska András egyházmegyei felügyelő mondott köszöntő szavakat. Felolvasták Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének, illetve Halasi Lászlónak, egykori medgyesegyházi lelkésznek a levelét. Köszöntő szavakat mondott Zsíros András  aki a közelmúltban szintén lelkészként szolgált a városban , valamint dr. Nagy Béla György polgármester is.

A közgyűlést követően a templomkertben gazdagon megterített asztalok várták a vendégeket, és a közös ünnep finom ételekkel és jóízű beszélgetésekkel folytatódott.

Ma újra megtelt a templom. Sokan voltunk. Gyülekezeti tagok, családtagok, barátok, helyiek, közeliek, távoliak, elszármazottak. Ma mindenki otthon volt újra az evangélikus templomban. Együtt voltunk örömben, szeretetben, hálás szívvel, úgy, ahogy templomépítő őseink remélték, álmodták.

Új fejezet kezdődött vasárnap, abban a reménységben, hogy Isten Szentlelke friss fuvallatot hoz a gyülekezet életébe. Sokan kértük, hogy így legyen. Isten meghallgatta imádságunkat, és teljessé tette örömünket ezen a napon. Adja meg nekünk, hogy ez az új lendület az Ő országa felé segítsen minket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!