Nem csak láthatóan evangélikus

Nem csak láthatóan evangélikus

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Siófok – Immáron harmadik alkalommal írták ki a Magyarország Legszebb Birtoka nagydíjat, melynek nagyszabású díjkiosztó gálaestjét 2019. augusztus 31-én tartották Siófokon a Hotel Azúrban. A rendezvény főszervezője, ötletgazdája, az Agrotrend cégcsoport vezetője, Mátrai Zoltán, aki a Somogy-Zalai Egyházmegye felügyelője. A mezőgazdaság értékes szereplőin, a gazdászélet neves személyiségein túl a rendezvényen számos evangélikus is felbukkant. Mátrai Zoltánt arról is kérdeztük, hogyan látszik meg a gazdász világban valakin az, hogy egyházunk tagja.

Mátrai Zoltán 1994-ben végzett a keszthelyi Georgikonon okleveles agrármérnökként. Már fiatalon megtapasztalta, hogy az evangélikusok szórványhelyzetben vannak, de ő ezt sosem élte meg negatívumként. „Az egyetemen az akkori keszthelyi evangélikus lelkész, Nagyné Szeker Éva hittant szervezett. Első alkalommal ketten voltunk egy évfolyamtársammal. Nagy csapat később sem alakult ki, de többen lettünk a heti alkalmakon. Az egyetem életében is újdonság volt a meghirdetett alkalom, nekünk pedig egy nagyon jó lelki feltöltődésre adott lehetőséget, külön érdekes feladat volt maga az akvizíció, hiszen jött a belső késztetés, hogy legyünk többen... Akkor derült ki igazán számomra, hogy mi evangélikusok bár kevesen vagyunk, de annál jobb társaságot alkottunk”  mondta Mátrai Zoltán, aki az egyetem elvégzése után Balatonfenyvesre kerülve csatlakozott a most már balatonboglári központú gyülekezethez.

Madarász István – Pista bácsi – kért, hogy legyek felügyelője a gyülekezetnek. Bár sok tapasztalatom nem volt, de fülemben csengett Danhauser László lelkész nagyapám szava: mi vagyunk az egyház, nincs más, csak a Jóisten és mi. Pista bácsi pedig azzal bíztatott, hogy nekünk fiatalabbaknak kell többet tenni egyházunkért: nincs mese, feladat van.”

Az általa szervezett Magyarország Legszebb Birtoka-díj meghirdetését követően idén is az ország minden tájáról jelöltek birtokokat a díjra hét különböző kategóriában. Huszonyegy csodálatos birtokon járt a szakmai zsűri. Kiderült, hogy közülük az egyik jelölt maga is evangélikus. Krizák Ferenc a Családi gazdaság kategóriában kapott jelölést, és bár nem ő lett az első, a legjobb három közé bekerült. (Vele kesőbbiekben olvashatnak majd interjút az Evangélikus.hu oldalán.  a szerk.) 

A díjátadó gálán a támogatók között is számos evangélikus tűnt fel, akik az agrárvilág neves személyiségei. Mátrai Zoltán az evangélikus szálakat most már tudatosan számon is tartja.

„Munkám során az agrárvilágban forgolódva sokszor derül ki, hogy bár nem sokan, de vagyunk azért itt is evangélikusok, gazdász evangélikusok. Minden öltönyömön viselem a Luther-rózsa kitűzőt. Főleg miután kiderült, hogy ezt többen felismerik, így aki evangélikus, azzal sokkal könnyebben tudok megismerkedni így”  mesélte Mátrai Zoltán.

„Annyira jó érzés, hogy a gazdászok között egyre többen vagyunk már, akik tudjuk a másikról, hogy ő is lutheránus. Az elmúlt években egy viszonylag nagy és erős kapcsolati hálót alakítottam ki, és ebben természetes szerepet játszik, hogy figyelek az evangélikusokra. Nyilván vannak, akik szorosabban, vannak, akik lazábban kötődnek egyházunkhoz, de azt hiszem mindannyian büszkén valljuk, lutheránusok vagyunk a javából, ráadásul gazdász evangélikusok! Manapság nem illik ilyet mondani talán, de ha módunkban áll, jobban odafigyelünk egymásra” – véli.

Az agrárvilágban magas elismertséggel rendelkező rendezvényeik  amilyen az Az Év Agrárembere és a Magyarország Legszebb Birtoka – támogatói, jelöltjei között is mindig kiderül, kik az evangélikusok és a szakmában szokásos összetartáson túl létezik egy lutheránus összetartozás is.

„Számon tartjuk egymást, odafigyelünk egymásra, és együtt büszkén valljuk: evangélikusok vagyunk!” – tette hozzá Mátrai Zoltán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!