A keresztény egyházak és politikusok feladatairól

A keresztény egyházak és politikusok feladatairól

Share this content.

Szöveg: Harmati Dóra, Kézdi Beáta
Budapest – Milyen a jó keresztény vezető? Hogyan érhetik el a keresztény egyházak a fiatalokat? Ezekre a kérdésekre is keresték a választ a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi konferenciájának két előadásán 2019. szeptember 4-án és 6-án Budapesten.

A Keresztény Újságírók Nemzetközi Konferenciájának szeptember 4-i, szerdai nyitónapján különös érdeklődés övezte az Út a fiatalokhoz című, ifjúságról szóló kerekasztal-beszélgetést, melynek tételmondatát talán az indiai Michael Williams fogalmazta meg a legjobban. 

„A kérdést vizsgálva, lépjünk egy lépést hátra” – mondta, majd így folytatta: „Akkor kell kapcsolatot építeni a fiatalokkal, amikor még gyerekek. Nem tizenévesen.” Az indiai tanár szerint az a legnagyobb probléma, hogy már a kisgyermekekkel elveszítette az egyház a kapcsolatot, melyet később a lázadó kamasz éveikben szeretnének újra felvenni, ami akkor már igen komoly nehézségekbe ütközik. Tehát az egyházak számára a legnagyobb feladat még gyerekkorban kiépíteni egy élő kapcsolatot és azt a későbbiekben is megtartani. 

A pénteki zárónapon nagy érdeklődés mellett tartották a Keresztény vezetők és a politika című előadásokat, valamint az azt követő kerekasztal-beszélgetést. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Magyarország, Európa és kereszténység kapcsolatát átfogó előadásban mutatta be, melynek mottója: „Nem érthetjük meg Európát és az európai kultúrát a kereszténység nélkül” volt.

Ezt követően Pavel Svoboda cseh EP-politikus, Rónan Mullen ír kereszténydemokrata politikus, Timo Soini korábbi finn külügyminiszter, Philip Blond angol politikai filozófus, anglikán teológus és Barthel-Rúzsa Zsolt evangélikus lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója beszélt a politika és a kereszténység viszonyáról, a szekularizált világ kihívásairól. A zárókérdésre mindegyikük érdekes tanácsokat adott a keresztény vagy épp pályára lépő politikusoknak.

Svoboda úgy fogalmazott: egy keresztény politikusnak úgy kell végeznie a munkáját, hogy a tükörbe tudjon nézni minden reggel. Rónan Mullen, türelemre intette a fiatal feltörekvő politikusokat, akiknek azt tanácsolta, hogy várják meg míg beérnek, tapasztalatot szereznek, ne akarjanak idő előtt túl magasra jutni, mindennek megvan a maga ideje. Egyúttal hangsúlyozta, hogy imádság és áldozatvállalás legyen egy keresztény politikus két legfontosabb kulcsszava. Az ír szakember szerint egy jó keresztény politikus – Ferenc pápa gondolatainak szellemében – úgy éljen, hogy: „Prédikáljuk a szentírást, ha kell, használjunk ehhez szavakat”, tehát cselekedetein is látható legyen, hogy keresztény, ne csak a szavai által. Barthel-Rúzsa Zsolt zárásként pedig az alázatra hívta fel a politikusok figyelmét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!