Megölelték az öreg tölgyfát a kaposváriak

Megölelték az öreg tölgyfát a kaposváriak

Share this content.

Forrás: sonline.hu
Kaposvár – Idősek és gyerekek ölelték át közösen vasárnap délelőtt a Szabadság-fát a Berzsenyi iskola udvarán.

A facsemete 90 évvel ezelőtt Kőszegről, az Írottkő közeléből érkezett Kaposvárra, hogy Trianonra emlékeztesse a somogyiakat. A gyökereihez Kassáról, Kolozsvárról és Nagyváradról hozott földet szórtak. A kocsányos tölgy a legöregebb tanúja a hajdani Kaposvári Polgári Fiúiskola múltjának. Egy nemrég végzett diák, Békefi Benjámin elmondta: a kéreg mintázatát rajzolták, biológiaórán megfigyelték, mert a Szabadság-fa mindig ott volt, ha tanulni vagy bújócskázni akartak.

A 74 éves Szabó Péter felelevenítette, hogy a fa ültetése és az iskola építése idején Takáts Gyula édesapja dániai tanulmányúton járt, onnan hozott ötleteket az oktatáshoz.

Vasárnap az evangélikus istentisztelet után a hívek egy csoportja jött el, hogy a fánál lerója a tiszteletét Pongráczné Győri Boglárka lelkész asszony vezetésével. Az iskola énekkara műsorral fogadta a vendégeket. Az evangélikusok és a berzsenyisek további együttműködésként közös faültetést terveznek a Berzsenyi-parkba. A Szabadság-fa versenyben van az Év fája címért, októberig lehet szavazni rá.

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Kaposvár - fa - ölelés -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!