Lekéstünk a fiatalok megszólításáról?

Lekéstünk a fiatalok megszólításáról?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra
Szeptember 4–6. között tartották a Budapest Forum for Christian Communicators konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A számos előadás közül kifejezetten nagy érdeklődés övezte azt a kerekasztal-beszélgetést, melynek keretében a fiatalság megszólításáról diskuráltak magyar és külföldi egyházi személyek, köztük Böjte Csaba ferences szerzetes. Lehetetlen küldetésnek tűnik a mai, változó kommunikációs térben megtalálni a hangot a fiatalsággal, vagy túlmisztifikáljuk a kérdést? Beszámolónkat olvashatják.

„Isten nem ment nyugdíjba, biztos, hogy munkálkodik” – jelentette ki Böjte Csaba testvér a beszélgetés során. A ferences szerzetes mellett a disputában részt vett Bese Gergő római katolikus pap, tanár, a 777 blog szerkesztője, Anthony Ridge-Newman, a Liverpool Hope University tanára, Rifat M. Bader jordániai pap, diplomata és publicista, valamint Michael Williams indiai újságíró, tanár.

A különféle kulturális és felekezeti háttérből érkező felek egyhangúlag ecsetelték a digitális tér fiatalokra gyakorolt jelentékeny hatásait. Rifat M. Bader felhívta a figyelmet arra, hogy két különféle terepen mozgunk. Bár az egyházi iskolákban keresztény alapokon oktatnak, mégsem ez az út vezet a fiatalokhoz, akik inkább a közösségi médiában élik az életüket. A jordániai pap egyébként aktívan jelen van ezeken a felületeken, kommunikál a fiatalokkal, elérhető számukra, barátjukként tekintenek rá. Számára ez akkor vált kézzelfoghatóvá, amikor születésnapján az internetes köszöntéseket túlnyomórészt a fiataloktól kapta.

Bese Gergő papi hivatása mellett pedagógusként is rálátással rendelkezik a helyzet komplexitására. Becslése szerint diákjai átlagosan napi négy-öt órát töltenek az online térben, ahol a történések kapcsán nem feltétlenül tesznek fel kérdéseket maguknak, nagy bizalommal és hiszékenységgel állnak az őket ilyen módon érő információkhoz.

A továbbiak itt ovlashatóak.

Címkék: egyház - fiatal - megszólítás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!