Bevonótábort szerveztek a roma szakkollégisták számára

Bevonótábort szerveztek a roma szakkollégisták számára

Share this content.

Forrás: meersz.hu
Bodrogkeresztúr – Megtartották augusztus végén az Evangélikus Roma Szakkollégium diákjai számára a felvételi eljárás második fordulóját. A bevonótábort Bodrogkeresztúron, a Betlehem Evangélikus Pihenőházban szervezték meg idén is. Harminchét jelentkezővel utaztak a helyszínre, hogy az ERSZK Felvételi Bizottsága alapos mérlegeléssel kiválaszthassa azt a harminc fiatalt, aki szakkollégista lehet ebben a szemeszterben. Összetartó, csapatépítő program is volt ez egyben, a FeB pedig ezúttal sem volt könnyű helyzetben…

Az ERSZK kilencedik tanévére készülve mind több tapasztalat segíti a munkát: a szakkollégiumi műhely működéséért felelősséget érző szakemberek évről évre csiszolják, finomítják azokat a módszereket, amelyekkel fejleszthető az intézmény. Mind a harminchét jelentkező szóbeli meghallgatását szükségtelennek ítélve, az újak megismerésére fókuszáltak a Felvételi Bizottság (FeB) tagjai, illetve azokat kérték beszélgetésre, akiknek a további fejlődése, tanulmányi előre haladása érdekében indokoltnak tűnt a szembenézés.

A korábbi években kialakult jó gyakorlatnak megfelelően az idei bevonótáborban is a csoportkohéziót erősítő, csapatépítő programokat szerveztek. Az egyetemi tanulmányaikat most kezdő jelentkezőknek külön csoportfoglalkozáson ismertették a beiratkozás, tárgyfelvétel technikai tudnivalóit, a „titokzatos Neptunt”, az egyetemista lét alapinformációit. Erre szándékosan a program elején került sor, tehát ezt az ismeretet az is megkapta, aki végül nem jutott be az ERSZK-ba.

Élménybeszámolót tartott Túró Vanda – végzős védőnő az EK-n – , aki nyáron hat hetet töltött az USA-ban, az ottani lutheránus egyház önkénteseként, gyerekek táboroztatásában közreműködve. Lazításképpen ismerkedtek a fiatalok a hegyaljai borkultúrával is. Ezen a ponton találkozhattak azokkal az amerikai fiatalokkal, akik a YAGM-önkénteseiként az elkövetkező tíz hónapot Magyarországon, vagy Szerbiában töltik közösségi szolgálatban.

A FeB közben számos szempontot mérlegelve, az egyéni szociális szempontok mellett az ERSZK közösségének csoportdinamikájára is tekintettel igyekezett döntésre jutni.

A felvételt nyert hallgatók többsége a Nyíregyházi Egyetem hallgatója: a 18 fiatal közül 2-2 sportszervező-rekreáció, szociálpedagógia, történelem-testnevelés szakos tanár szakos, 3-3 tanító, illetve turizmus-vendéglátás szakos lett, míg gazdaság és menedzsmenten négyen tanulnak, s ehhez jön 1-1 programozó informatika és mezőgazdasági mérnök-hallgató. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karáról nyolcan érkeznek: 2-2 szülésznő, mentőtiszt, egészségügyi szervező mellett 1-1 ápoló és védőnő. Két mesterképzésben résztvevő szakkollégista is a Debreceni Egyetem hallgatója: neveléstudomány és szociológia a tudományterületük. Továbbra is van 1-1 hallgató a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola hittanár szakáról és az Óbudai Egyetem biztonságtechnikai mérnök szakáról. A 2019/20-as tanévben Bsc-tanulmányokat kezd 6 szakkollégista – ők valóban újak –, a két Msc-s már korábban is a közösség tagja volt.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!