Ülésezett az esperesi tanács Balatonszárszón

Ülésezett az esperesi tanács Balatonszárszón

Share this content.

Szöveg: Aradi András, fotó: Polgárdi Sándor
Balatonszárszó – Az esperesi tanács hagyományos szeptemberi ülésére nem hagyományos helyszínen, hanem Balatonszárszón került sor. A vasárnap este érkezők informális találkozása után hétfő reggel kezdődött Aradi András áhítatával a megbeszélés.

Délelőtt Szarka István házigazda programösszeállítása alapján a következő időszak pályázati lehetőségeivel, kilátásokkal ismerkedtek meg Kocsis István (Pályázati Osztály) osztályvezető előadásában.

Ezt követően dr. Székács György országos ügyésszel gondolták újra az esperesek a jogi személyiség rendezésének sürgető feladatait, problémáit.

Az ebédet követően került sor Joób Máté és Kendeh K. Péter vezetésével az éves önértékelési beszélgetések espereseket érintő tennivalóinak megismerésére, módszertanának, gyakorlati alkalmazásának kipróbálására. Cselovszky Ferenc igei gondolatai zárták le az első napot.

Kedden Rostáné Piri Magdolna vezette Luther litániája nyomán a reggeli könyörgést. Ezt követően beszélték át az esperes helyettesítésének gyakorlati kérdéseit, illetve a lelkészi híványban megfogalmazható mondatpaneleket. A felügyelő lelkész (principális) feladatainak végiggondolása szintén sürgető feladat az egyre bonyolultabb világi szabályok között, hogy ne maradjanak magukra beosztott lelkészeink.

Ezt követte Vancsai József OLMK elnök (aki egyben a LÉM Bizottság elnöke is) LÉM szabályrendeletet módosító javaslatainak megtárgyalása, melyben születtek ajánlások a jelenlegi szabályozás módosítására.

Végül püspöki fórum keretében Fabiny Tamás és Kondor Péter számolt be a közelmúlt fontos eseményeiről, evangélikusokat érintő kérdésekről. Örültünk, hogy mindhárom püspök – ha ketten csak részben is – jelen tudtak lenni az esperesek találkozóján. Köszönjük Szarka István szervezését. Novemberben Arnóton találkozunk ismét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!