A kis herceg csodálatos világa

A kis herceg csodálatos világa

Share this content.

Szöveg: Murányi Viktória
Szarvas – Rendhagyó kiállítás bemutatására kaptak lehetőséget a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai a szarvasi Járási Hivatal galériájában. 2019. szeptember 6.án került sor a szokatlan kiállítási anyaggal bemutatására, hiszen a Kis herceg és barátja, a róka történetén keresztül mutatták meg kreativitásukat, tehetségüket, sokszínűségüket diákjaink a nagyobb közönség előtt is.

„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” (Antoine de Saint-Exupery)

Az elmúlt tanévben diákjaimmal szakköri tevékenység keretében „A hulladék újrahasznosítása művészi szemmel” projekten dolgoztunk. Célunk az volt, hogy szemléltessük másoknak is – akár ezzel további ihletet szolgáltatva –, milyen különleges alkotásokat tudunk létrehozni hulladékként kezelt tárgyakból: például leselejtezett ajtókból. 

Miért éppen leselejtezett ajtók kerültek fókuszba nálunk? A kis herceg történetét talán már be sem kell mutatni: utazás más-más világokba, más-más bolygókra. Képzeletbeli utazásnál pedig az ajtók térhatároló szerepe kulcsfontosságú, mivel utat nyitnak nekünk új dimenziók felé...  De mit keres a kis herceg valójában kalandozásai során? A legértékesebb kincsünket: a szeretetet.  

„Az ember szeretetből támadt, azért él, gyakran azért is hal meg. Úgy látszik, mégis a főfoglalkozása az a földön, hogy szeressék. Mellette minden egyéb – hídépítés, országhódítás – csak eszköznek, jelentéktelen mellékfoglalkozásnak rémlik.” (Kosztolányi Dezső) 

Kicsit interaktívvá tettük ezt a kiállítást, ugyanis van hozzá egy kis feladat: el kell olvasni az ajtók hátulján található táblát, majd megfejteni egy-egy alkotás üzenetét! A szeretet minden ajtóban jelen van, hiszen szívvel, lélekkel készültek.

A megnyitó ünnepségen jelenlétével megtisztelt minket és méltatta a kiállítást dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatóasszonya, továbbá Závogyán Magdolna, a Nemzeti Közművelődési Intézet NKft. ügyvezetője.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium növendéke, Garai Hajnal zenei műsorával színesítette a programot. A kiállításon Babák Mihály polgármester, Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője, valamint a gimnáziumi kollégák és diákok mellett a wittlichi cserediákok is jelentős létszámmal megjelentek. Reméljük, számukra is maradandó élményként szolgál majd a kicsiny városunkban megtekintett kulturális program.

Szeretném hálámat kifejezni – diákjaim nevében is – iskolánk vezetőségének, Gaál Rolandnak, a Szarvasi Vajda Péter Alapítványnak, hogy ezt a kivételes eseményt számunkra lehetővé tették. Ennek hozományaként kilátásba helyezték a kiállítási anyag bemutatásának lehetőségét környező településeken is. Arra bíztatom a kedves Olvasót, tekintse meg személyesen is a kihelyezett ajtókat, és csodálja meg a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium növendékeinek rendkívül színes fantáziavilágát!

A szerző rajztanár.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!