A méltóságos asztalosról írt könyvet az orosházi helytörténész

A méltóságos asztalosról írt könyvet az orosházi helytörténész

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Cs. I.
Orosháza – Thék Endre halálának a 100. évfordulóján tiszteleg a város híres szülöttének emléke előtt. Nemrégiben emléktábla került a róla elnevezett utcában az evangélikus gyülekezeti ház falára. Verasztó Antal helytörténész pedig a 2008-ban kiadott Thék-monográfia második, bővített és javított kiadását készítette el.

„Úgy érzem, a könyv megírásával Thék emlékének és szülővárosomnak egyaránt adósa voltam” – fogalmazott a szerző a bevezetőben. A jeles orosházi asztalos és bútorgyáros Thék Endre, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtőjének, akiről még életében, 1913-ban utcát neveztek el a városban, munkásságával kapcsolatban elárulta, a tanulmány megírásával nem vállalt magára könnyű feladatot.

„Munkámban mindvégig arra kerestem a választ, vajon lappanghatnak-e még titkok Thék személye, munkássága körül. Míg bútorművészetéről, iparfejlesztő munkásságáról sokrétű, hiteles szakírói feldolgozások jelentek meg, addig életpályájának állomásairól nem egyszer egymásnak ellentmondó vagy tévesen értelmezett adatok láttak napvilágot. Emiatt került ismét előtérbe a kutatás, az adatgyűjtés szükségessége” – vallott inspirációjáról a kutató, aki 2008-ban megírta első, Thék Endrével és családjával kapcsolatos művét.

Az a kötet a Thék Endre és a nemes Thék család története címet viselte, s amely kibővült sok újabb információval, érdekességgel a Thék Endre, a méltóságos asztalos című idei kötetben.

Mindeközben a Nyugdíjas Pedagógusok Justh Zsigmond Olvasóköre nemrégiben tartotta összejövetelét a városi könyvtárban. Témájuk volt Thék Endre, Orosháza díszpolgára, akinek munkássága bekerült a megyei értéktárba.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!