Biblia és reformáció címmel kiállítás nyílt Rimaszombaton

Biblia és reformáció címmel kiállítás nyílt Rimaszombaton

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Facebook.com / Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség
Rimaszombat – 2019. szeptember 17-én nyílt meg a Gömör-Kishonti Múzeum kiállítótermében a Biblia és reformáció című kiállítás. Az alkalmon köszöntőt mondott Igor Misina szlovák nyugalmazott evangélikus püspök, valamint Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese. A tárlat kurátorai Zuzana Moncolová espereshelyettes és Pohóczky Béla lelkész. A tárlat szeptember 30-ig látható.

Lázár Zsolt esperes megnyitó beszédében örömét fejezte ki azért, hogy Rimaszombaton lehet ezen a nevezetes alkalmon, és tolmácsolta Babák Mihály Szarvas polgármesterének, valamint Kondor Péter evangélikus püspöknek a köszöntését. Utalt arra, hogy az elmúlt tíz évben a reformáció 500. évfordulójára készülve sok aspektusból szemlélhettük már meg a reformáció kultúrtörténeti és egyházi vonatkozását.

„Az 500 éves évforduló az evangélikus egyházban minden évnek adott egy témát, és a Biblia végig a középpontban állt mondta Lázár Zsolt. – A Biblia, ami Luther számára már nemcsak egy szent- és díszkönyvet jelentett, hanem az Isten üzenetét. Egy üzenetet, amit meg kell érteni. Tudni kell a szavak jelentését! Ezért volt Luther számára fontos az anyanyelvű Biblia kérdése! Le kell fordítani a Bibliát arra a nyelvre, ami a legközelebb áll a szívéhez az embernek, az anyanyelvére. A német nyelvű Biblia a reformáció szimbóluma is lett. Egyszerre hatott a hit a nép életére, és egységessé vált német nyelv, a tájszólásokat összekötvén a mai német nyelv alapját jelentette. De ezt szinte minden nép elmondhatja magáról, akinek nyelvére lefordították a Bibliát. Az anyanyelvi Biblia a nemzeti identitásnak és önazonosságnak a kezdetét is jelentette, ám a Biblia-fordítás önmagában nem ért volna célhoz, ha a könyvnyomtatás mindazt nem teszi mindenki számára elérhetővé. A Biblia a keresztyén kultúra alapköve, amely mindennapjainkra is hatással van. A nyelv, a hit, a nemzettudat: mind-mind a reformáció időszakában indult el. „Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus.” (1Kor 3,11) . Életünket mindig vissza kell vezetnünk az igazi alaphoz. A reformáció fontos üzenete ez a mi számunkra is. Nincs más alap! Nincs más lehetőségünk, ha életünket nem akarjuk romokban látni! Szükségünk van egy jó alapra, amelyre építeni lehet, és az alap Jézus Krisztus, az alap Isten igéje. Egyedül hit által lehet mindez a miénk. Igaz ez a személyes életünkre, de a családok életére egyaránt, sőt igaz ez az ország és a nemzet életére is. Találjuk meg ezt az alapot most is. Erre építsük életünket!”  mondta Lázár Zsolt esperes, aki imádsággal zárta felszólalását.

Hivatkozások: VIDEÓ. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!