Te kit követsz? – Egyházi vezetők bukásai és a keresztény ember hite

Te kit követsz? – Egyházi vezetők bukásai és a keresztény ember hite

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra
„Ha az egyik ezt mondja: »Én Pálé vagyok«, a másik pedig azt: »Én Apollósé«, nem emberi módon beszéltek-e? Hát ki az az Apollós, és ki az a Pál? Szolgák csupán, akik által hívőkké lettetek; mégpedig ki-ki úgy szolgál, ahogy megadta neki az Úr. Én ültettem, Apollós öntözött, de Isten adta a növekedést. Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja.” (1Kor 3,4–7)

A közelmúltban az amerikai kereszténység több ismertebb alakja is elhatárolódott korábbi kijelentéseitől, otthagyva az egyházat és a kereszténységet. Folyamatosan találkozhatunk továbbá zaklatási botrányokkal, pedofíliával, melyekhez sajnos nem kell a tengeren túlra utaznunk. Sorolhatnánk még a bűnöket hosszasan, de mi értelme lenne? Biztos mindenki találkozott már a hírekben hasonlóval, de a hangsúly azon van, hogyan reagálunk rájuk, azaz kibe vetjük hitünket és bizalmunkat.

Sajnos az ilyen botrányok után jó pár hívő is otthagyja egyházát, gyülekezetét. Csalódnak a kereszténységben, ami teljesen érthető, ha hitüket és bizalmukat nem Krisztusba, hanem egy földi képviselőjébe vetik, és ebben az esetben gyorsan összetörhet a bennünk kialakult kép, hiszen egyikünk sem bűntelen.

„Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, hazuggá tesszük őt, és nincs meg bennünk az ő igéje.” (1Jn 1,10) Természetesen nem a mi dolgunk ítélni, nem láthatunk bele mások hitéletébe, de egyházi vezetők bukásai könnyen keserűvé és kiábrándulttá tudnak tenni. Ha azonban kezünkbe vesszük a Bibliát, abban sem csupa tökéletes emberrel fogunk találkozni. Nóé lerészegedett, Dávid király elcsábított egy férjes asszonyt, és megölette annak házastársát, Péter pedig háromszor megtagadta Jézust.

A cikk folytatódik. Klikkeljen ide.

Címkék: egyház - vezető - hit - keresztény -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!