Beszélgetés a vallásos gyermekirodalomról

Beszélgetés a vallásos gyermekirodalomról

Share this content.

Forrás: gyermekirodalom.hu
Budapest – Az Ars Sacra Fesztivál keretében a Virányosi Közösségi Házban Vallásos gyermekirodalom címmel beszélgettünk katolikus és protestáns felekezetek képviselőivel. Az egyházakat evangélikus részről Galambos Ádám, a katolikus szemléletet Szecsődi Tamás Leó középiskolai tanár, író, dr. Pompor Zoltán pedig a Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai vezetőjeként képviselték, illetve részt vett a beszélgetésben Sándor Csilla, a Magyar Gyermekirodalmi Intézet éves könyvszemléinek zsűritagja és tankönyvszerkesztő, valamint Csányi Dóra, a Csimota Kiadó főszerkesztője is.

Az első kérdés a néhány nappal korábban a boltokba került Frédéric Boyer által újramesélt és Serge Bloch által illusztrált Biblia volt, amely a Scolar és a Vivandra Kiadó gondozásában jelent meg magyarul. A kötet az Ószövetség 35 történetét tartalmazza, gazdagon illusztrálva. Sándor Csilla kiemelte a grandiózusságát, amely izgalmas és újszerű interpretációja az ószövetségi történeteknek. Hogy kinek szólhat vajon ez a könyvmegjelenés, arról megoszlottak a vélemények. Galambos Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy a világ egyértelműen a vizuális tartalmak felé fordul, ehhez illeszkedik ez a kiadás, amely a fiatalokat is könnyedén megszólíthatja. Szecsődi Tamás Leó szerint gyerekeknek is működhet ez a forma, és ő, ha lehet, felnőttek és gyerekek közös olvasmányának ajánlaná, közös értelmezéssel jutva közelebb a bibliai üzenetekhez.

Pompor Zoltán a könyvnek a művészi kvalitásait emelte ki elsősorban, és ehhez kapcsolódott Csányi Dóra véleménye is: szerinte a szombaton tárgyalandó könyvek közös vonása, hogy a Biblia történeteit nem egyházi szempontból akarják megközelíteni, hanem mint közös kulturális örökségre tekint a Bloch-féle könyv is. Szerinte ezeknek a könyveknek az olvasó-/befogadóközönsége sokkal inkább a szép, igényes grafikákra fogékony felnőttek lehetnek. Mint Pompor Zoltán, úgy ő is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mi fog ezzel a könyvvel a magyar könyvesboltokban történni; egyáltalán: hová, milyen műfajhoz fog vajon kerülni?
A beszélgetés résztvevői körében azonban olyan vélemény is megfogalmazódott, miszerint az egyházak korántsem zárkóznak el a Biblia különböző művészi interpretációitól.

Értesülhettünk további egyházi gyermekirodalmi kezdeményezésekről is: Galambos Ádám kiemelte a Luther-képregényköteteket a Luther Kiadótól, amelyeket Lackfi János írt és Richly Zsolt rajzolt, és az animációs film könyvváltozatai. Megerősítette azt a szándékot, hogy az egyházi kiadóknál is lehet találni példákat arra, hogy nem csupán a keresztény tartalom, hanem a vizuális, irodalmi igényesség is meghatározza kiadványaikat.

Pompor Zoltán felvillantotta a református egyházban zajló elmélyült munkát: nyárra például egy ötvenkötetes könyvajánló katalógussal készültek, amelynek szerkesztésében Sándor Csilla is részt vett. De volt már együttműködésük a BOOKR csapatával is, a korszerű, igényes grafikák esetében pedig csak akkor kértek korrekciót, amikor a karaktereket túlságosan is korszerűnek ábrázolták, holott a bibliai időkben a férfiak rendszerint hosszú szakállat viseltek, ami nem mindig köszönt vissza az illusztrációikon…

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!