Püspök tartott tárlatvezetést az Ámos kiállításon

Püspök tartott tárlatvezetést az Ámos kiállításon

Share this content.

Budapest – 2013. október 14-én a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartott tárlatvezetést Fabiny Tamás evangélikus püspök, a kiállítás védnöke. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton

Az Ámos Imre és a XX. század – kortárs összművészeti kiállítás 2012. decemberében a Szentendrei Régi Művésztelepi Galériában nyílt meg. Azóta a kiállítást Pécsett, Dunaszerdahelyen és a németországi Collegium Hungaricum Berlinben is meg lehetett tekinteni. A tárlatot – mely október végéig Budapesten látható – immáron több mint huszonötezren láttak. A kiállítás - mely a Magyarországi Evangélikus Egyház és az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány együttműködésében jött létre - Ámos Imre és negyvenkét kortárs alkotó művein keresztül kíván reflektálni a holokauszt érhetetlenségére.

Fabiny Tamás beszédében kitért arra, hogy „a bibliakutatásból tudjuk, hogy Ámósz volt az első író próféta. Az ő nyomdokában járó XX. századi tanítvány rajzoló próféta, festő próféta volt. A mostani kiállítás egyik különlegessége, hogy kortárs művészek segítik alkotásaikkal értelmezni Ámos Imre művészetét, továbbá zeneműveikkel, festményeikkel vagy írásaikkal lehetőséget keresnek a múlt feldolgozására.” A püspök beszédében a „Hol van Isten?”, „Hol van a te testvéred?” és a „Hol vagy te?” kérdésein keresztül vezette be a közel hatvan jelenlévőt abba az etikai síkba, mely a testvériségen, a másikra történő odafigyelésen alapul. Fabiny Tamás tárlatvezetésén többek között a mártír Dietrich Bonhoeffer szavait is idézve emlékeztetett arra, hogy a múltban nemcsak egyes személyek, hanem az egyház is számos mulasztást követett el. „A Magyarországi Evangélikus Egyház felelősséget érez a múltban elkövetett mulasztásáért, és a jelen kiállítást a bocsánatkérés és a szeretet kifejezésének szolgálatába kívánja állítani. Természetesen hivatkozhatnék számos pozitív példára. Arra az Ordass Lajosra, aki eredeti Wolf családnevét a német megszállás elleni tiltakozásul 1944. március 19-én változtatta Ordassra. Arra a Sztehlo Gáborra vagy Keken Andrásra, aki több ezer zsidó gyermeket és családot mentettek meg. Nem teszem ezt, mert tudjuk, hogy milyen sokan hallgattak, félelemből, számításból vagy éppen közönyből. Ezért azonosulok Takács Zsuzsa Ámos Imre emlékezete című, itt olvasható írásának kezdő mondatával: „Kereszténynek lenni és maradni azt jelenti, hogy vállunkon hordjuk a magyar zsidósággal 33 és 45 között történtek keresztjét, a mulasztás átöröklött terhét” – fogalmazott Fabiny Tamás püspök.

A tárlatvezetéshez kapcsolódóan örömteli bejelentés történt. Október 27-én a kiállítás helyszínén mutatják be a Corvina Kiadó és a Luther Kiadó gondozásában megjelenő kiállítási albumot. A könyvbemutatót Fabiny Tamás evangélikus püspök, a zenei bemutatót Dés László és a Szent Efrém Férfikar fogja tartani.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!