Páll Csilla művészettörténész lesz a BESZ következő vendége

Páll Csilla művészettörténész lesz a BESZ következő vendége

Share this content.

Forrás: BESZ
A reformáció hónapjában különleges előadásra kerül sor a Budavári Evangélikus Szabadegyetem keretében Budapesten, a Bécsi kapu téren, 2019. október 14-én (hétfőn) este 7 órai kezdettel. Páll Csilla bécsi művészettörténész tart előadást egy reformációi oltár replikája alapján. Előadásának címe: Evangéliumi képeskönyv a reformáció korából.

A bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzik azt az oltárt, amely 1538–40-ben készült Mömpelgard (ma Montbéliard, Franciaország) grófság ura, György württembergi gróf megrendelésére. Az oltár képeit a herrenbergi festő, Heinrich Füllmaurer és tanítványai készítették. A műalkotás hat tabuláján és retabuláján összesen százötvenhét kép látható százhatvan újszövetségi jelenettel. Az egész mű nagyszerű illusztrációs anyag az evangélium oktatásához. A képeket teológiai, nyelvészeti, történelmi és művészettörténeti szempontból gazdagon lehet elemezni. A művészettörténeti előadásához kapcsolódóan Marosszéki Tamás színművész, a Soproni Petőfi Színház tagja Luthernek öltözve szólaltatja meg a wittenbergi reformátor tanítását. Igemagyarázatot Fabiny Tamás püspök, a szabadegyetem házigazdája tart.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!