A Lutheránia és Prőhle Gergely felügyelő a német egység napján

A Lutheránia és Prőhle Gergely felügyelő a német egység napján

Share this content.

Szöveg: Kertész Botond
Potsdam – Potsdam városa – Brandenburg tartomány fővárosa – az idei évben magyar napok keretében emlékezett meg Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulójáról a német egység napjához kötődő eseményeken. Evangélikus egyházunk két alkalommal is közreműködött a magyar napok programjában.

Az Öröm és szabadság címen rendezett ünnepi hangversenyen Beethoven IX. szimfóniája hangzott el a Szent Miklós-templomban (St. Nikolaikirche) Björn O. Wiede vezényletével. A hangverseny előtt Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője és Michael Roth európai ügyekért felelős német külügyi államtitkár mondott ünnepi beszédet.

A szimfónia negyedik tételében, az örömódában a templom énekkara és a Lutheránia Ének- és Zenekar csatlakozott a hangszeresekhez és a szólistákhoz.

A közélet és a zene annyiból mindenképpen hasonlít, hogy az összhang megteremtése nagyon sok közös munkát kíván. A zsúfolásig telt templom közönségének visszajelzése szerint október 2-án sikerült a harmóniát megteremteni.

A Lutheránia Kórus október 3-án Krum Enikő szoprán és Mekis Péter orgonista közreműködésével, egy kis kamarazenekar kíséretében visszatért a templomi helyszínre, ahol egy mintegy kétszáz fős közönség előtt tartott önálló hangversenyt. Bach H-moll miséjének egy tétele után magyar szerzők művei hangoztak el. Ismert zeneszerzők (Liszt Ferenc, Kodály Zoltán) mellett kevésbé játszott komponisták (Eszterházy Pál, Mosonyi Mihály, Lajtha László) és evangélikus szerzők (Kapi Béla, Szokolai Sándor) művei mellett egy valódi kortárs darab (Jeney Zoltán kompozíciója) is elhangzott a bő egyórás koncerten.

A kórust és a zenekart dr. Kamp Salamon vezényelte. Izgalmas feladata volt a kórusnak Potsdamban, hogy egyházunkat és nemzetünket is képviselve szolgálatával az evangélium hirdetése mellett a diplomácia céljait is elősegítse.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!