Teltházas jubileumi koncert volt Lajoskomáromban

Teltházas jubileumi koncert volt Lajoskomáromban

Share this content.

Szöveg: Decmann Bertalan fotó: Szűcs Zsuzsanna, Szanyi-Nagy Judit
Lajoskomárom – „Ujjongjatok az ÚR előtt az egész földön! Szolgáljatok az ÚRnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé!” (Zsolt 100,1-2) Teltházas koncerttel ünnepelte a Lajoskomáromi Evangélikus Rézfúvószenekar 25 éves fennálllását az alapító plochingeni és a mössingeni zenekarral együtt.

Fennállásának 25. évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt tartott a Lajoskomáromi Evangélikus Egyházközség Rézfúvószenekara 2019. október 5-én, a község tornatermében. A Magyarországon elsőként megalakuló evangélikus rézfúvószenekart 1994-ben alapította Dieter Greiner vezetésével a németországi plochingeni rézfúvószenekar. A német zenekar huszonöt évvel ezelőtt azért érkezett az országba, hogy e különleges egyházi szolgálatot – rézfúvós zenével kísérni az egyházi énekeket – Magyarországon is megismertesse és elterjessze. A zenekart a zenei fejlődésében és szakmai irányításában az elmúlt két és fél évtizedben több szakember is segítette. A zenekar vezetéséért a kezdetektől fogva Decmann Erzsébet felel. A zenekarnak összesen húsz tagja van, fiatalok és idősek egyaránt, akik minden szombat délelőttjüket együtt töltik, hogy gyakoroljanak, „próbáljanak” az előttük álló egyházi, vagy állami szolgálatokra. 

A lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tornatermében az est folyamán különböző stílusú zeneműveket hallhatott az érdeklődő közönség a dicsőítő zsoltárokon át egészen a modern swingig. Az est főprodukciója a holland Thierry Deleruyelle Tarjan című három tételes műve volt, melyet a szerző a magyar nép honfoglalása kapcsán írt.

A koncerten, melyet közel kétszáz érdeklődő hallgatott, köszöntőt mondott Reiner Nußbaum, a plochingeni alapító zenekar jelenlegi karmestere. Frank Buß, Plochingen város polgármestere szintén köszöntötte az ünneplő fúvósókat. A jubileumi koncerten a két zenekarral együtt zenélt a mössingeni rézfúvószenekar küldöttsége is, akik az ünnepelt együttes részére ajándékként egy trombitát adtak át. Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata nevében Pirtyák Zsolt polgármester méltatta a muzsikusokat. A polgármester beszéde után a zenekarnak a negyedszázados kimagasló közösségépítő és értékteremtő tevekénysége, az elért sikerei és Lajoskomárom jóhírének hazai és külföldi öregbítése okán közvetítette a település polgárainak elismerését. Pirtyák Zsolt megköszönve a 25 év munkáját a megtisztelő „Lajoskomáromért” díjat adományozta a Lajoskomáromi Evangélikus Rézfúvószenekarnak.

Decmann Tibor, a Lajoskomáromi Evangélikus Egyházközség lelkésze és egyben a zenekar tagja, a koncert két része között áhítatot tartott a 100. Zsoltár alapján. Mint elhangzott: igazából ujjongani Isten dicsőítésével lehet. A közösség nevében vallotta, a zenekar számára az eltelt 25 év erre sok alkalmat biztosított.

A koncert után a zenekarok, a meghívottak és az egyházközség vezetése részére ünnepi vacsora volt a lajoskomáromi Páskom Cottage-ben, ahol az egyházmegye képviseletében Szarka István esperes köszöntőt, illetve asztali áldást mondott. Már hagyománnyá vált, hogy a zenekar 5 évente jubileumi kiadványt ad ki, amely az elmúlt 5 év eseményeit és képeit, valamint az egyház felkért vezetői által írt köszöntőket tartalmazza.

Az ünnep másnapján, október 6-án az istentiszteletet követően a két zenekar kapcsolatának szimbólumaként a CVJM  Plochingen rézfúvószenekara egy almafát ültetett az egyházközség templomának oldalába. A csemete egy plochingeni luike, mely almafa Plochingen egy több mint száz éve nemesített  fafajtája, s amelynek szeretnének újra életteret biztosítani. A fát közösen ültette el a két település polgármestere, melyet végül Decmann Tibor áldott meg.

A zenekar legközelebb a balatonszárszói Lutherfeszten fog szolgálni idén, október 26-án.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!