„Igehirdetés-felhő” – Felhívás teológiai örökségünk megmentésére

„Igehirdetés-felhő” – Felhívás teológiai örökségünk megmentésére

Share this content.

Forrás: Evangélikus Országos Gyűjtemény
„Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül…” (Zsid 12,1)

Kedves Testvérek!

A szóban hirdetett evangélium az evangélikus istentisztelet szíve, az evangélikus teológia legértékesebb szellemi terméke és az evangélikus vallási kultúra pontos lenyomata, ugyanakkor történeti örökségünk legtörékenyebb, legveszendőbb emléke is. A régmúlt igehirdetéseinek túlnyomó része ezért semmilyen formában nem férhető már hozzá, de a közelmúlt kincsestára még megmenthető.

A 2018–2024-es időszakra meghirdetett felügyelői program ezért hívott fel a 20. századi magyarországi evangélikus prédikációs hagyaték feltárására, megőrzésére és – lehetőség szerint – hozzáférhetővé tételére. Ezt a kezdeményezést az Evangélikus Hittudományi Egyetem és az Evangélikus Országos Gyűjtemény karolta fel és készített közös tervet a gyakorlati megvalósításra. A mostantól Igehirdetés-felhő nevet viselő projekt a 20. századi magyarországi evangélikus igehirdetések írott és hangzó emlékeit igyekszik összegyűjteni és tartalmi szempontból is feldolgozni. Az elnevezés egyszerre utal az elektronikus adattárolás mikéntjére és az apostol szavaira.

Természetesen teljes prédikációs életművekre gondolunk – vagyis mindazon lelkész testvérekére –, akiknek aktív igehirdetői munkássága teljesen, vagy nagyobb részt a 20. század évtizedeire esett. Első lépésként adatbekérő űrlap segítségével próbáljuk felmérni a kéziratos/gépiratos életműveket, hagyatékokat és a fennmaradt hangfelvételeket, de fontosnak tartjuk a nyomtatásban esetleg már megjelent igehirdetések számbavételét is. Később kerül sor a két fent említett intézmény együttműködésében az anyag rendszerezésére, digitalizálására és a nyilvánosan lekérdezhető adatbázis felépítésére. 

Az adatbekérő űrlap a következő helyről tölthető le: https://eogy.lutheran.hu/ illetve cikkünk csatolmányából.

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény a következő címeken várja a kitöltött űrlapokat:
Google-űrlapon: IGEHIRDETÉS-FELHŐ - ADATBEKÉRŐ ŰRLAP
vagy
az igehirdetes@lutheran.hu e-mail címen
vagy postai úton:
Evangélikus Országos Gyűjtemény, 1085 Budapest Üllői út 24.

Kérünk mindenkit, aki szívén viseli ezt a kezdeményezést, hívja fel rá a figyelmet, ahol csak tudja, terjessze az űrlapot családi körben és mindenütt, ahol feltételezhetően lappanganak értékes igehirdetési dokumentumok (akár vázlatos formában is). Az űrlap kitöltése egyelőre csak információt szolgáltat, a hagyaték tulajdonosai és a szerzői jogok örökösei később nyilatkozhatnak arról, hogy elhelyezik-e az anyagot letétként vagy örökben az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Levéltárban, és hozzájárulnak-e digitalizálásához vagy közzétételéhez.

Az Igehirdetés-felhő közösségi program sokak erőfeszítésével valósul meg, hiszen szüksége van a legszélesebben értett evangélikusság összefogására. Már a feladat első fázisa, a felmérés is olyan feladat, amely meghaladja a pusztán intézményes lehetőségeket. Ezért kérjük mindenki segítségét! Hálásak vagyunk a javaslatokért és örülünk a közös munkának, „mi, akiket a tanúknak ilyen felhője övez”.

Erős vár a mi Istenünk!

2019. reformáció havában

Prőhle Gergely, a MEE országos felügyelője, Csepregi Zoltán az EHE rektora, Hubert Gabriella az EOGY igazgatója

Csatolt állományok: igehirdetes_felho_urlap.docx -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!