Debrecenben ünnepelték a reformáció emléknapját a MEE zsinatának elnökei

Debrecenben ünnepelték a reformáció emléknapját a MEE zsinatának elnökei

Share this content.

Szöveg: T. Pintér Károly, fotó: Szirák Sára
Debrecen – A Reformációi emlékparkban zajlott budapesti központi ünnepséggel párhuzamosan országszerte számos településen tartottak ökumenikus ünnepi istentiszteleteket október 31-én.

A Tiszántúli Református Egyházkerület székhelyén, Debrecenben, a szomszédos Tiszáninneni Református Egyházkerület főjegyzője (püspökhelyettese), Pásztor Dániel lelkipásztor volt igehirdetője a Nagytemplomban tartott alkalomnak, melynek liturgiájában a város evangélikus és egyik baptista gyülekezetének pásztora – Asztalos Richárd, illetőleg Bereczki Lajos, a Baptista Teológiai Akadémia rektor-helyettese – is közreműködött. A város egyesített protestáns kórusát Vass Sándor és Tóth-Barta Dániel református-, valamint Pethő István baptista karnagy vezényelte. 

Az ünnep istentiszteleten a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinatának lelkészi elnöke tartott előadást. A 2017-es jubileumi emlékév előkészítését és lebonyolítását egykor miniszteri biztosként segítő dr. Hafenscher Károly ezúttal nem a múltat méltatta, hanem – bevallottan szubjektív megközelítésben – mintegy a protestáns egyházak jövőképének vízióját vetítette a köznyelvben kálvinista Rómaként emlegetett város protestáns gyülekezete elé. 

A házigazda Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkésze, Vad Zsigmond esperes hívta úrvacsorai asztalközösségbe az ökumenikus közösséget, bejelentve, hogy az istentisztelet perselypénzét a Dél-Indiai Protestáns Egyház egyik egyházkerülete által fenntartott iskolai internátus szegénysorsú gyermekeinek támogatására ajánlják fel.

A templomi együttlét után a résztvevők átvonultak a Nagytemplom mögötti Emlékkertbe, ahol a három felekezet képviselői (evangélikus részről Hafenscher Károly, Asztalos Richárd és Abaffy Zoltán, a MEE zsinatának nem lelkészi elnöke) közös koszorút helyeztek el a Gályarabok emlékoszlopa, valamint a két éve felállított Reformációi emlékmű talapzatánál. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!