Fergeteges Márton-napi szeretetünnep volt Szarvason

Fergeteges Márton-napi szeretetünnep volt Szarvason

Share this content.

Forrás: Facebook.com / Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség
Szarvas – Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség második alkalommal hirdette meg a Márton-napi szeretetünnepet 2019. november 10-én.

Már kora reggel elkezdődött az előkészülete a napnak, hiszen Pásztor Mátyás és a főzőcsapat hét óra előtt készítette elő a libalakoma főzését. Ismét 800 adag finom libaragu levest készített a csapat a gulyáságyúban.

10 órától elkezdődött az istentisztelet az Ótemplomban. Ezen az alkalmon külön megemlékeztek a Benka-iskola elmúlt 20 évéről. Egy rövid videó is lejátszásra került, amely 20 évvel ezelőtt az iskola szentelésén, a 2000/2001-es tanévnyitón készült.

Ribár János levélben köszöntötte az ünneplő gyülekezetet.

Az igehirdetés szolgálatát Lázár Zsolt evangélikus esperes végezte. 1Kor 13,1-13., azaz a Pál apostol által írt Szeretethimnusz alapján hirdette Isten örömhírét, kiemelve azt, hogy Lukács evangélista, Pál apostol, Szent Márton, Luther Márton, Tessedik Sámuel is megtapasztalta élete során a krisztusi szeretetet, ami életükben új irányt, szolgálatukban pedig az Isteni elhívást jelentette. Ezt tapasztalhatták meg a szarvasiak is az iskola alapításában, majd az azt követő húsz esztendőben.

A Luther's Roses énekkar Himer Péter Szeretethimnusz feldolgozását énekelte el.

Az istentiszteletet követően az ételosztás következett. Sokan fogadták el a meghívást és az ételt, amit oly nagy szeretettel készített a gyülekezet. Alig huszonöt perc alatt elfogyott a 800 adag finom leves.

Ezt követően a gyülekezeti teremben folytatódott a program. Ünnepi ebéden volt együtt a gyülekezet a presbiterek és az iskola régi tanáraival együtt.

Az ebédet követően a köszöntő gondolatok következtek. Radosné Lengyel Anna nyugalmazott egyházkerületi felügyelő köszöntője nyitotta meg a beszédeket. Ezután Molnár Istvánné igazgató következett, aki a 20 évvel ezelőtti eseményekre gondolt vissza. Nobik Erzsébet hálát adott Istennek az indulásban átéltekért, hogy minden nehézség ellenére oly sokan bíztak az egyházban. Dr. Czinkoczky Mihály elismerően szólt az iskola teljesítményéről és arról, hogy bizony, az itt folyó munkának országos híre van. Lázár Zsolt esperes megköszönte az elismerő szavakat, majd hálát adott azért a közösségért, amely a mai napig működteti az iskolát.

Az ebédet követően a Krisztus Apostola című előadás következett. Felemő pillanatok voltak ezek a gyülekezet számára. Meghatóan, könnyek között élték át a gyülekezet tagjai a Pál és Lukács életének eseményeit bemutató színdarabot. Himer Péter a zenéért és énekekért volt felelős. Himerné Duló Erika a szövegkönyvet írta lányával, Himer Tündével együtt. Természetesen a darabot is Duló Erika rendezte és tanította be a Luther színjátszó tehetségműhely tagjainak. Fergeteges siker volt ismét! A társulat egyébként készül egy országos turnéra is az elkövetkező hónapokban, hiszen több gyülekezet hívta őket.

A lampionos felvonulás következett, majd az esti istentisztelet, ahol a Benka-iskola kórusa és a színjátszósok szolgáltak énekkel és egy rövid jelenettel. Lázár Zsolt igehirdetését követően az utcára vonult a majd ezer fős ünneplő gyülekezet. A zenés forgatag még közel egy órán át tartott, végül néptánctanítás és jó hangulatú beszélgetés zárta a napot. Természetesen a finom libazsíros kenyér, a házi sütemények, valamint a Matyi-féle forralt bor és tea sem hiányozhatott az asztalról.

További képek itt tekinthetőek meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!