Régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyveket ajándékoztak gyermekeknek a johanniták

Régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyveket ajándékoztak gyermekeknek a johanniták

Share this content.

Forrás: Johannita Lovagrend
Budapest – A több mint 900 éves történelmi Johannita Lovagrend a korai középkortól a török hódoltságig több száz éven keresztül jelen volt Magyarországon és támogatta az uralkodókat, miközben ispotályokat tartott fenn, ápolta a betegeket, segítette a rászorulókat és kulturális missziót is ellátott. A rend magyar tagozata most is ezen elvek mentén, de a mai kor sajátosságainak megfelelően végzi feladatát; a magyarságot történelmi síkon figyelemmel kísérő segítő akciói is jórészt a határokon túl rekedt honfitársaink megsegítésére koncentrálnak.

Ebbe illeszkedik bele a régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyv kiadásának és a határokon belül és túl élő gyermekeknek ajándékozásának ötlete is. Mintegy 8000 db kétkötetes kifestőt ajándékoz a rend többségében Kelet-Magyarországon, Erdélyben és a Partiumban, valamint a Kárpátalján élő kicsiknek, hiszen az ábrázolt templomok nagy része ezen a területen található.

Az egyszerű, fehérre meszelt református, evangélikus és unitárius templomok szinte egyedüli mennyezeti díszeként szolgáltak azok a festett fa kazetták, amelyek tájegységenként különböző mintákkal, az ott élő „pingáló mesterek” népi ihletésű munkájával készültek. Több százra tehető azon templomok száma, amelyek az 1500-as évek elejétől kaptak festett kazettás mennyezetet; a mesterek íratlan szabálya szerint két egyforma kazetta egy templomban nem volt elfogadható. Ez a fajta művészeti ábrázolás és motívumgazdagság a magyar népi kultúra páratlanságát jelenti. Egy nemzetnek sincs eben a műfajban ilyen gazdag öröksége.

Ezekből válogatott ki a kifestőkönyv szerzője Tomcsányiné Szemere Sarolta 25 darabot és rajzolt meg olyan formában, amely gyermekek számára könnyen befogadható és színes ceruzával, vízfestékkel, zsírkrétával, de akár filctollal színezhető is. A kiadvány játékos formában, szórakoztató módon fejleszti a gyermekek kézügyességét, miközben ráirányítja figyelmüket a régi magyar templomok mennyezeti díszítésének határokon átívelő szépségére, felkeltve bennük a magyarság összetartozásának érzését is. Mennyivel értékesebb ilyen motívumokat nézegetni és színezni, mint jellegtelen rajzokat a mai filmek és videó játékok világából!

Ezért vállalta fel a Johannita Lovagrend Magyar Tagozata ennek a kétkötetes kifestőkönyvnek a kiadását és kínálta fel a gyermekek számára ajándékul. Mivel a forrás az Isten házából való, az ajándékok célba juttatásában segítséget kértünk az egyházkerületektől. 

Az ünnepélyes átadásra Nagyváradon, a Csillagocska Református Zeneóvodában, 2019. november 13-án került sor, melyen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, az erdélyi protestáns egyházak képviselői és a gyermekek egy csoportja is.

De nemcsak a kelet-magyarországi, erdélyi és kárpátaljai protestáns gyermekeknek juttatnak a johanniták ezekből a füzetekből, hanem kapnak belőle Böjte Csaba testvér árvái, az erdélyi szórványkollégiumok kisiskolásai, a moldvai csángó gyermekek és a Magyarországi Erdélyi Gyülekezet kisgyermekei is. A fővárosi érdeklődők pedig kedvezményes áron megvásárolhatják a Kálvin Kiadónál.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!