És ha a lombikprogram Isten ajándéka?

És ha a lombikprogram Isten ajándéka?

Share this content.

Forrás: hvg.hu, szöveg: Czeglédi Fanni, fotó: Fazekas István
Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka evangélikus lelkészházaspár. Három gyerekük lombikprogram segítségével született, amit ők nemhogy takargatnak, egyenesen annyit beszélnek róla, amennyit csak lehet, hogy segítsenek sorstársaiknak.

Nagy az öröm a kaposvári Kossuth Lajos utcában: ma költözött a Pongrácz családhoz egy párhetes kutya. Az idősebb eb kétkedve szemléli, nem úgy, mint az óvodából hazaérkező Lázár. A kisfiú okos, eleven gyerek, és bár már négyéves lesz, jövőre ünnepli az első „rendes” születésnapját: szökőévben, február 29-én született ugyanis. Sokáig vártak rá a szülei, akik küzdelmeikről lelkészházaspárként is nyíltan beszélnek. Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka 2012-ben házasodtak össze, az evangélikus gyülekezetben dolgoznak. Nagyon szerettek volna gyerekzsivajt a házba, de hosszú ideig hiába próbálkoztak.

„A családban minden jól ment, senkinek nem volt még problémája. A várakozás időszaka alatt azt gondoltuk, oké, most ezért nem sikerült, oké, most azért, de egy idő után feltűnt, hogy ez így nincs rendben. Két év már az a határ, amikor rájössz: valószínűleg baj van, és szakemberhez kell fordulni” – mondja Boglárka.

Amíg egyikük sem tudta, mi a gond, az egyfajta közös felelősséget jelentett. „Nyilván, amikor kiderül a baj, az egyik fél hibásnak érzi magát, a másik meg próbál kompenzálni, de onnantól kezdve, hogy az ember házasságot köt, egymásba kell kapaszkodni. Ha neked van bajod, én megyek veled, és fordítva” – magyarázza Máté és hozzáteszi: nem volt könnyű megélni azt sem, ahogy az önfeledt szerelem kényszerbe csapott át, hiszen az érzések helyett egy idő után a számolgatás és a matek dominált.

A dolgokat persze az idő múlása is még nyomasztóbbá tette: fogytak a terhességi tesztek, közben a pár gyakorlatilag tele volt keresztelésekkel. „Amikor már benne voltunk a harmadik évben, és nem tudom, hányadik gyereket kereszteltük közben a templomunkban, az már olyan volt, mint egy hollywoodi film, körülötted mindenhol babakocsik vannak, te pedig egyre csak azt kérdezed magadtól, hogy miért, miért, miért? De persze nem volt több babakocsi, csak sokkal intenzívebben vettük észre” – mondják.

Boglárka közben mindent kipróbált: az akupunktúrát, a méhpempőt, a gyógynövényeket és a vitaminokat is – de hiába.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!