Öröm a köbön

Öröm a köbön

Share this content.

Szöveg és fotó: Kósa-Hulej Klaudia
Aszód – 2019. november 10-e egy csodálatos és nagyon tartalmas nap volt az Aszódi Evangélikus Egyházközségben. A templomszentelési emlékünnep alkalmából a gyülekezet azért adott hálát, hogy közel 300 éve áll a templom és hangzik benne Krisztus evangéliuma. Lőrincz Csaba, a gyülekezet lelkésze a 84. zsoltár alapján hangsúlyozta, hogy a boldogság és öröm az Istennel való találkozásból fakad, s nem elég egy anyagból épített templomnak örülni; mindannyiunknak, testünknek és életünknek Isten templomává kell válnia.

Nagy öröm volt, hogy ezt az ünnepet a Helsinki Dómtemplom-beli testvérgyülekezet Viva Vox kórusával élhette meg a gyülekezet. A finn énekkar egyik nap a budapesti Mátyás-templomban adott koncertet két másik kórussal együtt, másnap pedig az aszódi istentiszteleten szolgált énekszóval. Utána rövid ismertető következett a vendégek számára a gyülekezetről és a templomról, valamint az aszódi evangélikus gimnáziumról. Kiderült, hogy a kórus néhány tagja már 2006-ban is járt Magyarországon, illetve a gyülekezetben.

Eközben a gyülekezeti ház udvarán bográcsban készült a finom gulyás, amit a finn testvérek is örömmel kóstoltak. Az ebéd után meglepetés énekkel kedveskedtek a gyülekezet tagjainak: Kodály Zoltán Esti dal című művét adták elő – természetesen – magyar nyelven, valamint egy közkedvelt finn dal kíséretében.

De ezzel még nem ért véget a nap! A gyülekezetben első alkalommal került megszervezésre a Márton-napi vacsora és borkóstoló. Közel kilencvenen vettek részt ezen az önköltséges vacsorán, melyen először dr. Orosz Gábor Viktor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Tanszékének docense tartott gASZtrÓD címmel egy gasztroteológiai előadást, ahol – többek között – szó volt Luther sör- és bormondásairól, valamint a Márton-nap eredetéről is. Színesítette az előadást annak a zacskós levesnek a megtekintése is, melyen az öt sola egyike volt olvasható, s amelyet – ismeretterjesztő szándékkal – készítettek Svájcban a reformáció 500. évfordulójára.

A tartalmas és érdekes előadás után Lőrincz Csaba lelkész azon reménységének adott hangot, hogy hagyomány lesz ebből az alkalomból és javasolta, hogy ezentúl a templomszentelési emlékünnepen egy-egy innen származó lelkész hirdesse Isten igéjét.

A finom vacsora után borkóstolóval folytatódott az este. Karner Gábor kézműves borászata egy családi vállalkozás a Vitézföldön, a Mátrában, ahol a család olasz rizling és kékfrankos szőlőfajtákkal foglalkozik.

Igen tartalmas napja volt ez a gyülekezetnek. Adja Isten, hogy ne pusztán egy sikeres program legyen ezekből az alkalmakból, hanem az Istennel való találkozás öröme és lehetősége, az egymással való közösség és hitünk erősítése is fakadjon belőle!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!