Ezek az apró szokások segítenek jobb kapcsolatot ápolni a gyerekeddel

Ezek az apró szokások segítenek jobb kapcsolatot ápolni a gyerekeddel

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Ha jobban belegondolunk, szomorú egy világ az, ahol az interneten kell tájékozódni a megfelelő kapcsolati mintákról. A magazinok életmódrovatai tele vannak a jó párkapcsolatot építő tanácsokkal, elemzésekkel, a nevelési tippek széles skálájáról válogathatunk. Sajnos egyre általánosabbnak mondható, hogy ezeket az ideális esetben családban megszerezhető mintákat már nem tudjuk az anyatejjel magunkba szívni. Ezért aztán marad az internet, s így olyan „módszereket” ismerhetünk meg, melyek közvetetten súlyos társadalmi problémákra világítanak rá.

Laura Markham, a Békés szülő, boldog gyermek című könyv szerzője saját weboldalán tíz pontban foglalta össze, hogy mit tehet az a szülő, aki jó kapcsolatot szeretne kialakítani a gyermekével. A pontokból egyértelműen világossá válik, hogy nem figyelünk eléggé egymásra. Rohanunk, nem töltünk együtt elég időt, nincs helye a játéknak és a szülő-gyermek kapcsolat kialakításának, holott ezek adják az élet sava-borsát.

Markham első pontja arról szól, hogy öleld meg naponta legalább tizenkétszer a gyermekedet. Vagy borzold össze a haját, cirógasd meg az arcát, amikor ébreszted, simogasd meg, amikor elalszik. A tizenkettes szám azért ilyen konkrét, mert Virginia Satir családterapeuta híres mondása szerint „Naponta négy ölelésre van szükségünk a túléléshez. Naponta nyolc ölelésre a szinten tartáshoz. Naponta tizenkét ölelésre a fejlődéshez.”

A szerző szerint nagyon fontos a közös játék, hiszen a mindennapos nevetés segítségével könnyen le tudjuk vezetni a feszültségeket. Egy-egy játék kitalálásával sokkal egyszerűbben rá lehet venni a gyermeket olyan tevékenységekre, melyek amúgy veszekedésbe torkollnának. Játékos rendrakás vagy egy mese kitalálása a vacsorához – engedjük szabadjára a bennünk élő kisgyermek fantáziáját!

A cikk a továbbiakban itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!