A mérce nem a másik ember, hanem Jézus Krisztus – Budapesten „szóltak be” a papnak

A mérce nem a másik ember, hanem Jézus Krisztus – Budapesten „szóltak be” a papnak

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, szöveg: Bodnár Dániel. Fotó: Dezső Attila
Budapest – A „Szólj be a papnak! Budapesten” rendezvénysorozat idei záróeseményére 2019. november 19-én került sor a Mikszáth téri Zappa Kávézóban. A nagy népszerűségnek örvendő eseményen Horváth Árpád SJ; Hodász András, az angyalföldi Szent Mihály-templom plébániai kormányzója; Márkus Tamás református lelkész és Deák László evangélikus lelkész válaszolt az érdeklődők kérdéseire. A moderátor Endrédy Balázs volt.

Erkölcsös-e a fogamzásgátlás? Az első kérdéssel kapcsolatban Hodász András megjegyezte, lazábban is kezdhettük volna, majd miután kérésének megfelelően kapott egy pohár sört, határozott nemmel válaszolt. „Az Egyház kétezer éve folyamatosan ezt tanítja. A fogamzásgátlás árt az egészségednek, a lelki egészségednek, a párkapcsolatodnak és a társadalomnak is. Ha megnézed az elmúlt ötven év statisztikáit, szociológiai kutatásainak eredményeit, akkor láthatod, hogy mit okozott a fogamzásgátló tabletta 1959-es bevezetése. Valaki ezt úgy fogalmazta meg, hogy amióta Éva elvette az almát, nem történt ekkora változás a férfi és a nő kapcsolatában, úgyhogy én alapvetően nem tudok vele egyetérteni” – mondta András atya.

Deák László evangélikus lelkész saját véleményét megfogalmazva azt mondta: a fogamzásgátlásnak több fajtája van. Egészen más megítélés alá esik az, amikor gyógyszerrel történik, amikor valóban van ennek negatív következménye, sajnos itt is a nők esetében, szemben az olyan védekezési formával, amikor ilyen egészségügyi gondok nincsenek. Ezzel együtt az evangélikus egyház szilárdan vallja, hogy a gyermek Isten ajándéka. A lelkész azt szokta mondani a pároknak, hogy ha a szexuális együttlétükben nincs benne a gyermeknemzés vágya, csak az örömszerzés, nem mintha a kettő kizárná egymást, akkor a gumióvszer a legjobb védekezési eszköz.

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!