Napi ige: Advent első vasárnapja

Napi ige: Advent első vasárnapja

Share this content.

Szöveg: Vladika Zsófia, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Ádvent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

[Uram,] ki ne félne téged, népek Királya? Bizony, megillet ez téged!" (Jer 10,7)

A békesség Istene pedig… tegyen készségessé titeket minden jóra, akaratának teljesítésére, és munkálja bennünk azt, ami kedves őelőtte Jézus Krisztus által." (Zsid 13,20–21)

Advent első vasárnapja van. A karácsonyi eseménysorozatot megelőző történeteken keresztül emlékezünk; lassan kirajzolódik lelki szemeink előtt Betlehem, és vele együtt a rongyos istálló, ahol állatoktól körülvéve, méltatlan körülmények között megszületett Jézus.

Advent első vasárnapja van. Elkezdődött. Újra. Tegnap még egy „másik évben” voltunk, ma már készülődünk. Várakozunk. Várjuk a lassan hozzánk érkező Királyt. Egy király érkezése mindig ünnepélyes, mindig készülni kell rá. Kell adni a látszatra. Legyen elegáns és fényűző. Egészen egyedi. Olyan különleges, amilyen csak egy királynak jár.

Advent első vasárnapja van. Lassan közeledik a Király. Aki nem akar pompát és feltűnést. Egyszerűen akar besétálni a szívünkbe. Találkozni akar velünk. Egészen személyesen megszólítani. Nem kisgyermekként érkezik a betlehemi éjszakába, hanem életünk megváltójaként közeledik felénk. Szállást kér a mi szegényes, kicsiny, sokszor önző és szeretetlen szívünkben. Velünk akar maradni karácsony után is. Úgy szeretne velünk közösséget, hogy a szeretet és a bizalom által bennünk él. Ezáltal pedig mindannyian Isten országának részései lehetünk, amely ott rejtőzik az emberi szív mélyében. Ott, ahol megbocsátás és könyörület, szelídség és békesség van.
*
Drága Jézusom! Most még csak némán állok az üres jászol előtt, és várom születésed ünnepét.
Most még csak elképzelem, hogy hetek múlva miként fogsz megérkezni a karácsonyi éjszakába.
Kérlek, mutasd meg nekem is, hogy nálam akarsz lakni.
Érintsd meg szívemet, hogy abban szeretet, könyörületesség, elfogadás és türelem születhessen!
Ámen.

 

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!