Napi ige: Imádom?

Napi ige: Imádom?

Share this content.

Szöveg: Kis János, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

És amikor elvonult az Úr, nagy és erős szél szaggatta a hegyeket, és tördelte a sziklákat az Úr előtt; de az Úr nem volt ott a szélben. A szél után földrengés következett; de az Úr nem volt ott a földrengésben. A földrengés után tűz támadt; de az Úr nem volt ott a tűzben. A tűz után halk és szelíd hang hallatszott.” (1Kir 19,11b–12)

Az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk.” (Jn 4,24)

Egyre többször hallom mostanában a legkülönfélébb élethelyzetekben azt a szót, hogy imádom. Nemcsak szeretetünk kifejezésére használjuk, ha kedvesünkről, gyermekünkről vagy szüleinkről van szó, hanem egészen szélsőséges kifejezésként is lehet hallani, például: imádom az otthonomat, autómat, kutyámat, macskámat, a kiválasztott esküvői ruhát, és még sorolhatnánk... Lehet-e imádni a milánói makarónit, a sült krumplit vagy a palacsintát? Esetleg az életet? Egyszerűen rossz, meggondolatlan szóhasználat ez vagy tudatlanság?

Nyári táborainkban szoktam feltenni a kérdést: Kit szabad imádni? Szerencsére van, akinek eszébe jut Jézus válasza a kísértőnek: „Csak az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!”

Az imádás Isten felé fordulást jelent. Megadni a neki járó tiszteletet teremtő erejéért, azért, amit tett és tesz értünk, emberekért. Végtelen szeretetét szeretettel viszonozni. Irgalmára ráhangolódni a Szentlélek segítségével, Jézus Krisztusban hozzá fordulni.

*
Istenünk! Legyél jelen közöttünk, hogy megértsük kegyelmed nagyságát és gazdagságát! Add, hogy a kimondott szavunkban ott legyen az akarat elfogadni mindazt, amit nekünk adsz. Kérjük Szentlelkedet, hogy tudjunk kérni, és tudjunk hálát adni az igazságodért, mely maga az élet és az üdvösség! Ámen.

 

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

 

Címkék: napi ige - advent - áhítat - Kis János -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!