Napi ige: Nem szeretnék belenyúlni Isten munkájába

Napi ige: Nem szeretnék belenyúlni Isten munkájába

Share this content.

Szöveg: Bencze András, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Ne legyetek személyválogatók az ítélkezésben, a kicsit éppúgy hallgassátok meg, mint a nagyot! Embertől ne tartsatok, mert az ítélet Istené." (5Móz 1,17)

Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek? Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fogtok megítéltetni." (Mt 7,1-2a)

Múltkor valaki belenyúlt a munkámba. Próbálta megcsinálni, ami rám várt. Mérges lettem, mert éppen neki akartam állni a feladatomnak, és már nem volt lehetőségem rá. Mellőzöttnek éreztem magam, mint akit ügyetlennek néznek vagy tehetetlennek gondolnak. Valaki belenyúlt a munkámba, és egész másként végezte el, mint ahogy elképzeltem. Az én szempontjaimat mintha nem vette volna figyelembe. Ahogy elvégezte helyettem, abból kiderült: egyáltalán nem ismer engem. Úgy éreztem magam, mint a virág, melyet nem engednek kinyílni, mint a gyümölcsfa, amelynek letörik éppen kihajtott rügyeit.

Ma sem szeretnék belenyúlni Isten munkájába. Nem akarom elvégezni helyette, ami az ő feladata és hatásköre. Bár néha nagyon késztet valami, hogy ítéletet mondjak másról, de ítéleteimről hamar kiderülne, mennyire nem ismerem az Atyát. Ma sem szeretnék ítéletet mondani mások felett. Nem szeretném Istent figyelmen kívül hagyni, mintha ügyetlen, igazságtalan vagy tehetetlen volna. Sőt kérem, hogy végezze el az ítéletet. Szolgáltasson igazságot, hogy az ő igazsága érvényesüljön bennünk és köztünk.

*

„Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!” (Zsolt 139,23-24)

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!