Napi ige: A valódi ajándék

Napi ige: A valódi ajándék

Share this content.

Szöveg: Szemerei János, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Az Úr pedig ezt mondta [Mózesnek]: Meglátja majd az Úr tetteit az egész nép, amely között vagy." (2Móz 34,10c)

Azután [Jézus] bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógáikban, hirdette a mennyek országának evangéliumát, és gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget a nép körében." (Mt 4,23)

Az adventi idő a várakozásról és a készülődésről szól. Ilyenkor titkolózunk, szeretteink kedvét keresve készülődünk a megajándékozásukra. Talán még csak gondolatban hangolódunk, de lehet, hogy már valaminek az elkészítésén fáradozunk, vagy éppen a boltokat járjuk, hogy olyasmivel lephessük meg a hozzánk legközelebb állókat, amiben az örömüket lelik. Ilyenkor még minden rejtve van. A karácsonyra készülő ajándékok először valamilyen rejtekhelyre kerülnek, később egy díszes dobozba vagy csomagba, de egészen az ünnepi pillanatig a titkok homálya takarja őket.

Az ajándékozás általunk kialakított gyakorlata Istennél is felfedezhető. Sok minden sokáig rejtve van, nem tárul fel teljességében, egy ideig csak a részletekre derül fény. Az emberként közénk érkezett Istenfiú, Jézus Krisztus emberként járt-kelt Palesztina útjain. Ajándékainak, az általa hozott áldásoknak csak apró morzsáiként tárult fel néhány jel és csoda, melyeket kortársai átéltek, majd feljegyeztek, és az evangéliumokban az utókorral is megosztottak. Persze ezek az apró morzsák - a rászorulókhoz, a segítségre váró emberekhez való odafordulás, a betegségek, a természeti erők, sőt a halál feletti hatalom felvillantása - részlegességük ellenére is joggal lelkesítettek és adtak reményt. Az adventi idő azonban azt is jelzi, hogy még ez is csak a kezdet. A beteljesedés, az ígéretek teljességre jutása csak ezután következik.

Fel a fejjel! Hamarosan érkezik az Úr!
*
Uram, Istenem, szerető mennyei Atyám! Olyan szép időszak az advent, a várakozás ideje és a hozzá kapcsolódó készülődés! Az igazán lelkesítő, ha nem a mi készülődésünk és nem a mi ajándékaink kerülnek figyelmünk középpontjába, hanem az, hogy Te is érkezel, és hozzánk is meg szeretnél érkezni. Köszönöm, hogy apró morzsáiban én is megtapasztalhattam már jóságodat. Kérlek, jöjj hozzám is közel, add, hogy találkozhassam veled! Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!