Napi ige: „Szóból is megárt a sok”

Napi ige: „Szóból is megárt a sok”

Share this content.

Szöveg: Seben Glória, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Megfontoltan járj, amikor Isten házába mégy! Többet ér, ha hallgatva járulsz oda!" (Préd 4,17)

Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg." (Mt 6,7)

„Szóból is megárt a sok” - mai korunknak ez is lehetne a szlogenje. Az információs korban minden eddiginél gyorsabban terjednek az álhírek, a dezinformációk, a gyűlölködő rágalmak és sok más hasonló, a beszédből eredő vétek. Nemcsak a kereszténység nagyjai, de a pogány bölcsek is hamar felismerték a sok beszédben rejlő veszélyeket. Ma mégis - hívő emberként is - szinte babonásan menekülünk a csendtől, kényszeresen kitöltve azt rádió, tévé vagy internet sugározta információkkal. Mintha félnénk egyedül maradni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Mintha félnénk kettesben maradni Istennel.

Az adventi sürgés-forgásban, slágereket ontó plázahangszórók közepette semmi sem nagyobb hiánycikk, mint a hallgatás képessége. A hallgatásé, amelyet magunkon kell kezdenünk. Nekem van szükségem a csendre. Nem kell mindig és mindenáron mondanom valamit. Nem muszáj válaszolnom egy kommentre. Nem muszáj visszavágnom. Nem muszáj nekem okosabbnak látszanom. Nem kell mindig megnyernem a vitát. Még imádkoznom sem muszáj - szavakkal. Néha többet ér, ha csak csendben leülök a templomban, ha nem rohanok haza az istentisztelet után valami munkához látni, hanem rászánok öt percet, hogy hallgassak Isten előtt. Ha megállok a nap elején és végén, csak két percre, hogy a szívdobogásomban meghalljam azt az Istent, aki érdemeim nélkül, kérésemtől és hálámtól függetlenül, szabadon és szeretetből adja és újra adja az életet nekem. Nekem és mindenki másnak a teremtett világban. Azt az Istent, aki szavak nélkül is tudja, mi van a szívem mélyén, és mielőtt megszólalnék, már készen áll nála az, amire szükségem van.
*
Csend van. Csak a szívemet hallom, érzem a lélegzetvételemet. Az első és az utolsó szívdobbanásom és a közötte eltelt minden perc Istené. Most ezt az egy percet tudatosan lehalkítom. Minden zajt, elterelő gondolatot és érzést elengedek. Egyedül ő van. Akinek Krisztusban minden ígérete igen és ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!