Napi ige: A fordulatok könyve...

Napi ige: A fordulatok könyve...

Share this content.

Szöveg: Keczkó Pál, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Erőt vettek rajtunk a bűnök, de te megbocsátod vétkeinket." (Zsolt 65,4)

Zakariás így szólt: Téged pedig, kisgyermek, a Magasságos prófétájának neveznek majd, mert az Úr előtt jársz, hogy elkészítsd az ő útjait, hogy megtanítsd népét az üdvösség ismeretére bűneik bocsánata által, Istenünk könyörülő irgalmáért, amellyel meglátogat minket a felkelő nap a magasságból." (Lk 1,76–78)

A Bibliát nevezhetnénk a fordulatok könyvének is. Isten szeretetének, jóságának a kibontakozását látjuk a teremtés eseményeiben, az első emberpár életében. De azután jön a bűnbeesés és minden megváltozik: a rend helyére a rendezetlenség lép, az Istennel való harmonikus viszonyt felváltja a diszharmónia. Isten újabb lépéseket tesz az emberért, szeretete újabb áldozatokra készteti őt teremtményéért, s irgalmának újabb és újabb cselekedeteivel terelgeti övéit a vele való kapcsolat biztonságába. A zsoltáros őszinte, bűnbánó, de Isten irgalmát magasztaló szavai ezen a tapasztalaton alapulnak: bűneink elválasztanak tőle, de ő a megtérőt feloldozza, nem taszítja el magától.

Zakariás fiának, Keresztelő Jánosnak a születéskor így láthatta meg a Szentlélektől ihletett módon Isten és ember történetének legnagyobb fordulatát: a Megváltó születését, a „felkelő nap” fényességének örömét. A hajnal képe van ebben a költői szépségű kijelentésben, amely szépségével, erejével, az új kezdet reménységével élteti az Istenben hívő embert. Zakariás személyes, családi életében is megtapasztalta a csodát, időskorukban megszületett a várva várt gyermek. De megadatik számára az is, hogy túllásson a „földi, e világi” örömön, hogy meglássa: a megígért Messiás eljön, s Isten és ember kapcsolatának kezdetét veszi egy új korszaka. Isten szeretete így testesül meg földi életünk eseményeiben, de legfőképp abban, hogy elküldte az ő Fiát ebbe a világba. Igen, Jézus érkezése így adott új irányt és reménységet az ember számára, mely az ő országába vezet.
*
Szerető mennyei Atyám! Köszönöm, hogy szereteted legyőz minden akadályt az életemben, mindent a kezedbe helyezhetek. A Te áldásod legyen ezen a mai napon! Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!