Napi ige: A legerősebb kötelék

Napi ige: A legerősebb kötelék

Share this content.

Szöveg: Lupták György, kép: Polgár Rózsa: Anyaság, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? De ha ő meg is feledkeznék, én akkor sem feledkezem meg rólad! " (Ézs 49,15)

Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket Isten szeretetétől, amely megjelent Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." (Róm 8,38–39)

Újsághír: reklámzacskóba rejtett halott csecsemőt találtak valahol, egy kuka mellett. Egy anya megszülte, de nem akarta megtartani gyermekét. S hogy miért nem hagyta ott a kórházban? Hisz oly sok gyermektelen szülő vár egy örökbe fogadható kisbabára... Nem tudni. Egy nő, aki méltatlanná lett a legnagyszerűbb hivatásra, eldobta magától az anyaságot, és megölte gyermekét.

Az anyaság az egyik legerősebb emberi kötelék, mely egy édesanya és a szíve alatt hordozott gyermeke között létrejöhet. Egy édesanya akkor is ragaszkodik a gyermekéhez, ha az szégyent hoz rá. Ha szomorúságot okoz neki. Nem tehet mást, mert ő az anyja, a szeretet, a ragaszkodás az anyaság egyik ősi törvénye.

De mégis, az ember már csak ilyen. Még ezt a szent törvényt is fel tudja rúgni, sajnos képes rá. Egyvalaki van csak, a mindenható Isten, aki mindig hűséges marad! Akitől sem magasság, sem mélység, semmilyen erő vagy hatalmasság, senki sem tud minket elválasztani. Ezért hamis és rossz, ha az ember elkeseredésében arra gondol, hogy őt már az Isten sem szereti. Mert ilyen nincs, nem létezik, ez egyszerűen nem igaz.

Sok minden van, ami összedőlhet ezen a világon. Gyakran megesik, hogy kicsúszik a lábunk alól a talaj. Pillanatok alatt rommá lehet minden, ami fontos volt, amit felépítettünk. És sokan vannak, akik megcsalhatnak, akikben csalódhatunk. De ha úgy tetszik, a mindenható Isten az egyetlen biztos pont a világon, melyen nyugodtan megvetheted a lábadat! S hogy miért? Mert szeret, és ez azt jelenti, hogy szüksége van rád. „Kotlóstyúk Isten” ő: maga köré, szárnyai alá gyűjti a csibéit. Szeretné, ha bocsánatot kérnél tőle. Mert szeretne megbocsátani, és ezzel új életet akar adni neked.
*
Uram, Istenem, köszönöm Neked, hogy ilyen Isten vagy. Nem hibáimat, mulasztásaimat és bűneimet nézed. Hanem magamat, a szeretetre vágyó embert látod bennem. Köszönöm Neked, hogy ma is megerősítettél abban, hogy Tőled és a Te megmentő szeretetedtől senki és semmi nem választhat el engem. Kérlek, emlékeztess erre életem minden napján! És tarts meg engem kegyelmesen egyedül a Te szent Fiad érdeméért, Uram, én Istenem! Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!