Napi ige: A tartalom és a forma

Napi ige: A tartalom és a forma

Share this content.

Szöveg: Németh Zoltán, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Eljegyezlek magamnak örökre, eljegyezlek magamnak az igazság és a törvény, a szeretet és az irgalom ajándékával." (Hós 2,21)

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (Jn 3,16)

Általában reggel szoktad elolvasni ezeket a kis áhítatokat? Lehet, hogy kávézás közben, ahogy az anyósom? Végül is mindegy, mikor és milyen keretek között, a lényeg, hogy kérlek, vedd elő most a kedvenc csészédet, bögrédet vagy poharadat! Ha másképp nem, akkor gondolatban. Mi a története? Lehet, hogy kaptad valakitől? Fűződik hozzá valamilyen élmény? Miért szereted?

Különös tárgy a csésze, illetve a pohár. Merthogy nem maga a tárgy a lényeg, hanem az a tartalom, az az ital, mely belekerül, melynek keretet ad. Hogyan innád meg a reggeli kávédat, teádat, ha nem lenne mibe beletölteni? És mire mennél a csészéddel, ha nem lenne mit beletölteni?

A hóseási bibliai történet különös, áldott kettősség. A csésze: az igazság és a törvény, vagyis a keret, a forma, a rend, mely nélkül nincs szabadság és nincs szeretet, mert minden szétfolyik, és semmivé válik. A csésze tartalma pedig: a szeretet és az irgalom, mely nélkül a csésze üres, hideg tárgy csupán.

Ezért szeretett, szeret Isten is „úgy” bennünket, hogy a legkedvesebb formába - a Názáreti alakjába, személyébe - „töltötte” számunkra irgalmát és szeretetét. Hogy meg ne égesse a kezünket. Hogy el ne folyjék az ujjaink között. Hogy naponta élhessünk, kortyolhassunk belőle. Ma is.
*
Valamelyikkel a kettő közül mindig dolgom van, Uram! Vagy a rend, a keret, a forma hiányzik, repedezik, és annak veszélye fenyeget, hogy minden szétfolyik, ami szép és jó az életemben, vagy az ellenkezője: miközben arra figyelek, hogy életem tisztának, hibátlannak látszódjék kívülről, megfeledkezem a tartalmáról, a lényegről. Mindkettőben Reád szorulok, Uram. Kérlek, légy segítségemre! Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!