Napi ige: Ami összetört, az most kijavíttatik

Napi ige: Ami összetört, az most kijavíttatik

Share this content.

Szöveg: Bence Áron, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az Úrtól jön, aki az eget és a földet alkotta." (Zsolt 121,1–2)

Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van." (Jak 5,8)

Amikor elcsüggedek, hajlamos vagyok a befordulásra. Meggörnyedek. A padlót, az aszfaltot nézem, még rosszabb esetben azt sem. Forr bennem a keserűség, a csalódottság. A külvilágot kizárom, s a fájdalmat idebenn nevelgetem - előítéletes, önmagukat igazoló gondolatsorokkal - csápos, fojtogató szörnyeteggé.

A zsoltáros felemeli a fejét. Nagy útra, zarándoklatra indul a hegyvidéken át, fel a szent városba. Azt mondják, ezt az éneket ekkor énekelték, bátorításként az elinduláshoz. Könnyen lehet, hogy éppen annyi baja volt a zarándokoknak, mint nekem. Kudarcok. Csalódások. Szenvedés, veszteségek. Mégsem gubózódtak be, nem maradtak otthon. Amikor eljött az idő, útnak indultak.

Tudjuk, hogy az út során újra meg újra énekekkel bátorították egymást. Ahogy közeledtek Jeruzsálemhez, ahogy vizsgálták reggelente a horizontot, énekeltek. A többiek hangja reményt adhatott a csüggedőknek. S amikor már a templom lépcsőinél jártak, a papság eléjük jött, és a két csoport éneke egymásnak válaszolgató ujjongássá vált.

Amikor elcsüggedek, úgy érzem, végtelenül egyedül vagyok. Utólag olyan nevetségesnek tűnik az egész: miért nem szóltam a szeretteimnek? Miért nem hívtam fel a barátaimat, miért nem kértem a kollégáimtól segítséget?

Közeleg az ünnep. Talán már elfáradtál a várakozásban. Talán a teendőid, félelmeid hegyei árnyékolnak be. Talán meg is sérültél az úton. Halld csak! Társaid énekelnek! Emeld fel a tekinteted! Már egészen közel jársz! A lépcsőkről is felhangzik az ének: ami összetört, az most kijavíttatik. A két sereg újra eggyé válik. Velünk az Úr táborba száll. Halleluja! Halleluja!
*
Isten,
eléd csak úgy érkezhetem, hogy tudom, nem vagyok kész.
Add nekem az esélytelenség nyugalmát!
Így tudom majd elfogadni mindent jóra fordító kegyelmedet.
Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Címkék: napi ige - advent - áhítat - Bence Áron -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!