Napi ige: A karácsonyi vendég

Napi ige: A karácsonyi vendég

Share this content.

Szöveg: Szemerei János, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Emeljétek föl fejeteket, ti, kapuk, emelkedjetek föl, ti, ősi ajtók, hogy bemehessen a dicső király!" (Zsolt 24,7)

Íme, az ember!" (Jn 19,5b)

Sok otthonban sajátos karácsonyi liturgia szerint zajlik a szentesti családi ceremónia. Egyszerű dolgokra gondolok, mint például arra, hogy évről évre hasonló rend szerint a családnak ugyanaz a tagja szokta beszerezni a fát, és a díszítésnek is minden évben ismétlődő szereplői vannak. Az ajándékok is azonos forgatókönyv szerint kerülnek a fa alá, a legtöbb helyen pedig van egy csengetés is, amikor feltárul az ajtó. A gyerekek legtöbb helyen ilyenkor látják meg a fát és az alatta sorakozó ajándékokat. A kapuk, az ősi ajtók kinyílásának prófétai képe is egy ünnepélyes fogadást vetít elénk, amikor egy régóta várt, előkelő vendég érkezik.

Bár a karácsonyi történetben a rejtett érkezés és az utólagos rácsodálkozás motívumai rajzolódnak ki, ami azt is jelzi, hogy Isten nem egészen úgy gondolkodik, ahogyan mi, emberek. Vicces paródiát is lehetne készíteni ebből a történetből, hiszen a régóta várt vendég megérkezett ugyan, de nem egészen ott és nem egészen abban a formában, ahogyan a várakozók képzelték. Bár volt az országban sok nyitott ajtó, de érdekes módon Betlehem környékén a várandós édesanyja, Mária és annak férje, József előtt éppen nem.

A karácsonyi történet még hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet, hogy a mi ajtónk is nyíljon ki előtte, hogy akire várunk, akinek érkezésére készülünk, be tudjon jutni hozzánk még akkor is, ha talán most is szokatlan időben és formában érkezik.
*
Uram, Istenem, szerető mennyei Atyám! Köszönöm a karácsonyi történet minden kedvességét. A mi ünnepeinkhez hozzánőtt már a karácsonyfa, melyet roskadásig fel is szoktunk díszíteni. Add, hogy rácsodálkozhassak ma is arra, hogy azért kapcsolták eleink a fenyőt az ünnephez, hogy megértsük: eljöveteled az örök élet esélyét hozta el nekünk! Kérlek, áldd meg jelenléteddel az ünneplőket szerte a földön, és ajándékozz meg engem is a veled való találkozással! Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!