Szentföldi – etióp – magyar találkozó az Üllői úton

Szentföldi – etióp – magyar találkozó az Üllői úton

Share this content.

Szöveg: Balicza Klára, fotó: Csűry Csaba
Budapest – Három földrész találkozott 2019. november 25-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Üllői úti épületében.

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök meghívására dr. Munib A. Younan nyugalmazott szentföldi és jordániai püspök és felesége, valamint Yonas Yigezu Dibisa, az etiópiai Mekane Yesus evangélikus egyház elnöke látogattak el a MEE központi irodájába. Egyházunk részéről Kondor Péter püspök, Krámer György országos irodaigazgató és Cselovszkyné dr. Tarr Klára külügyi osztályvezető is köszöntötték a vendégeket, akik rövid megbeszélést követően megtekintették a Podmaniczky-könyvtárat és Luther Márton végrendeletét.

A vendégek a magyar kormány által szervezett II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről nevű rendezvény apropóján érkeztek Magyarországra. A hivatalos program előtt a szentföldi püspök és felesége három napot, az etióp egyházelnök pedig fél napot töltött országunkban.

A három egyházvezető a Lutheránus Világszövetség keretein belül már korábban is találkozott. Munib Younan hosszabb ideig volt az LVSZ ázsiai régiójának alelnöke, majd 2010-2017 között az elnöki tisztséget is betöltötte. Yonas Yigezu Dibisa egyháza pedig jelenleg a legnépesebb LVSZ tagegyház, mintegy 10 millió evangélikussal. 

A Yonas Yigezu Dibisával készült hosszabb interjú hamarosan olvasható lesz honlapunkon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!