Megkezdte a segítségnyújtást az albániai földrengés helyszínén az Ökumenikus Segélyszervezet

Megkezdte a segítségnyújtást az albániai földrengés helyszínén az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Olsi Shehu/Anadolu Agency
Budapest – Tirana – A nemzetközi segítségkérést követő lehető legrövidebb időn belül elindította az albániai földrengés károsultjait segítő helyszíni segélyakcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A magyar szervezet a helyszíni kárfelmérést követően azonnal bekapcsolódott a károsultak ellátásába: jelenleg Durres városában a St. Vlash Ortodox Kolostorban elhelyezett családok gyorssegélyezését végzi.

A kolostorban elszállásolt károsultak létszáma jelenleg mintegy 160 fő, mely várhatóan a következő napokban 250-re emelkedik. A segélyszervezet az első gyorssegélyezési szakaszban személyes higiéniai cikkekkel, matracokkal, ágyakkal, ágyneműkkel, tisztítószerekkel és ruhaneműkkel segíti a családokat, akiknek minden személyes ingósága az összeomlott házukban maradt.

A segélyszervezet az első szakaszban saját forrásból 3000 eurós segítségnyújtásról döntött, melyet a partnerség keretében a Hungary Helps Ügynökség ugyanennyivel egészít ki, így a segítségnyújtás indító értéke meghaladja a 2 millió forintot. A gyorssegélyezési szakaszt követően az Ökumenikus Segélyszervezet és a Hungary Helps Ügynökség – a köztük 2019-ben kötött stratégiai megállapodás keretében – a további rehabilitációs munkában is közösen kíván részt venni. 

Mint ismeretes a 2019. november 26-án Észak-Nyugat Tiranát megrázó 6,4-es erősségű földrengés több mint 50 emberéletet követelt, a sérültek száma pedig az első adatok szerint megközelíti a 2000-et. Több mint 900 családnak kellett elhagynia lakhelyét, többségük hotelekben és különböző közintézményekben került ideiglenesen elszállásolásra. Az albán kormány két megyében, Tiranában és Durresben katasztrófaállapotot hirdetett ki, és nemzetközi segítséget kért.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!