Tehetséggondozás és informatika tanítás a líceumban új eszközökkel

Tehetséggondozás és informatika tanítás a líceumban új eszközökkel

Share this content.

Szöveg: Lang Ágota, Babics Csaba
Sopron – A Magyarországi Evangélikus Egyház fontosnak tartja, hogy oktatási intézményeiben a tanárok és diákok úgynvenezett digitális állampolgárok legyenek; e célból készítette el az egyház Digitális Oktatási Stratégiát, illetve intézményeit anyagilag kiemelten is támogatja új, innovatív digitális oktatási eszközök beszerzésénél.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban ebben az évben így újulhatott meg az informatikai eszközpark; két gépteremnyi számítógépet vehettek használatba az érettségizők, az elmúlt hetekben pedig drónok, mikro:bit lapkák és robotok érkeztek az intézménybe. A cél az informatika oktatás és a tehetséggondozás tartalmi megújítása. A drónok és a kis lapkák az informatika tanórákon segítenek az programozás élményszerű tanításában. 2017-ben az angol BBC ajándékozott egymillió kisiskolásnak ilyen mikro:bit lapkákat ajándékba, akik rövid idő alatt megszerették ezáltal a programozást.

A fejlesztésnek köszönhetően a líceumban működő robotika szakkör is új lendületet kapott: megérkeztek a LEGO robotok! 15 dobozból 10 az úgynevezett Education készlet, a többi 5 pedig a kiegészítő csomag. A szakkört látogató diákok természetesen eddig is használtak robotokat, de ezek a kölcsönkapott eszközök korlátozott számban álltak rendelkezésre. Innentől kezdve viszont minden számítógéphez tarozik majd egy robot is, így a párban dolgozó tanulóknak nem kell cserélgetniük ezeket egymás között, jut egy-egy saját is.

Az elkövekező hetekben a szakkörösök először élvezhetik ki az építés örömeit – ki útmutató, ki saját ötlet alapján. Következő lépésként programot írnak a robotok mozgatására vagy egyéb attrakcióra. Ha pedig mindegyik csoport túljutott ezeken az élményeken, akkor visszatérnek az alaprobothoz és tovább mélyítik programozási ismereteiket. Ezek birtokában a jövőben (is) remélhetőleg szép helyezésekkel térnek haza a versenyekről!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!