Közgyűlést tartott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

Közgyűlést tartott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

Share this content.

Forrás: MEÖT
Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2019. december 4-én, szerdán 15.00 órakor tartotta éves rendes közgyűlését. Először Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke nyitó áhítatában Jézus Krisztus „Én vagyok a világ világossága!” (János 8,12–14) és „Ti vagytok a világ világossága!” (Máté 5,14–16) kijelentései kapcsán tárta elénk gondolatait.

Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára jelentésében nagy vonalakban beszámolt és értékelte a bizottságok munkáját. A bizottságok ebben az évben is minden feladatot és eseményt sikeresen végrehajtottak. Kiemelte, hogy jól sikerült az év kezdetén az ökumenikus imahét, melyben nagy szerepe volt a Teológiai és Keresztény Egység Bizottságnak.

A Misszió és Evangelizációs Bizottság ebben az évben is megtartotta Révfülöpön az ökumenikus lelkészi és munkatársképző konferenciáját: „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!” (Máté 4,17). Az idők jelei. A tagegyházak lelkipásztorai és gyülekezeti munkatársai szerte az országból érkeztek erre a konferenciára.

A női bizottság szokásához híven idén is megszervezte a világimanapot, hangsúlyozva a szegénység és gazdagság társadalmi összefüggéseit, melybe országosan bekapcsolódtak a gyülekezetek és együtt imádkoztak a társadalmi igazságosságért.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tudományos szakfolyóirata a Theologiai Szemle, melynek szerkesztőbizottságs ebben az évben, októberben megint megtartotta ökumenikus könyvestjét, amely az egyházi és a világi kiadók számára egyaránt fórumot nyújtott a legújabb könyvek bemutására. Májusban szakfolyóirat-találkozót tartottak a teológiai témájú egyházi folyóiratoknak - az ezen az eseményen elhangzott előadások anyaga bekerült a Theologiai Szemle 2019/3-as számába.

Az Október a Reformáció Hónapja bizottság számos esemény keretében magas színvonalú programokkal emlékezett meg a reformációról. 2019-ben megrendezésre került a Reformációi gálaest, melyen Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter tartott előadást. A fellépők között voltak a szombathelyi Reményik Sándor Művészeti Alapiskola diákjai, a Vox Savariae Ökumenikus Vegyeskar, a Pünkösdi Egyház Zenei Missziójának Égi Szólamok Kórusa, valamint a Tabulatúra régizene-együttes.

A Vallásközi Dialógus Bizottság idén is ellátta azt a fontos feladatát, hogy a Magyarországon lévő világvallásokkal kapcsolatot erősítse; idén a Magyarországi Muszlimok Egyházának vezetőjét látta vendégül. Idén áprilisban a szokásokhoz híven ismét nyílt bizottsági ülést tartott, melynek meghívott előadója Orbán Balázs volt, aki A migráció és Európa jövője címmel tartott előadást.

Az ifjúsági bizottság idén is megtartotta a már új néven megrendezésre kerülő PIKNIK Ökumenikus Ifjúsági Estet, melyen tagegyházaink ifjúsági zenekarai szolgáltak.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár tartott elóadást Tájékoztatás az üldözött keresztényekért végzett munkáról címmel. Államtitkár úr előadásában felhívta rá a figyelmet, hogy jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Bemutatta a Hungary Helps – vagyis a Segítő Magyarország – Programot, melynek egyik vezérgondolata Orbán Viktor miniszterelnöktől származik: „A segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni.” Azbej Tristan a Fülöp-szigetek, Srí Lanka, Szíria, Libanon, Jordánia és más országokban végzett munkájukról is beszélt: templomok és egyéb létesítmények felépítéséről, katasztrófaáldozatok megsegítéséről, többek között helyi és magyarországi egyházak közreműködésével. Kitért a nemzetközi konferencia résztvevői számának növekedésére is, jelezvén a növekvő érdeklődést. Az államtitkár előadásának végén a MEÖT női bizottsága átnyújtotta államtitkár úrnak a szíriai nők megsegítésére felajánlott összeg adománylevelét. Ezt követően az elnök felkérte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa bizottságainak elnökeit, hogy tartsák meg éves beszámolójukat.

A főtitkár megállapította, hogy a tizenegy tagegyház és további húsz együttműködő egyház, illetve egyházakhoz kötődő társadalmi szervezet által alkotott közösség hallgatta meg és fogadta el az elnöki, főtitkári jelentést, valamint a bizottsági elnökök a 2019-es évről szóló jelentéseit. Összegezte, hogy ebben az évben a bizottságok a hozzájuk tartozó feladatokat sikeresen végrehajtották. Végül a közgyűlés a délutáni órákban meghallgatta a pénzügyi tájékoztatást és elfogadta a 2020. évi költségvetést, valamint a jövő évi programokat is; továbbá tervbe vette több konferencia megszervezését 2020 tavasz és az ősz folyamán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!