Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle 2019. évi utolsó száma

Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle 2019. évi utolsó száma

Share this content.

Szöveg: dr. Zsugyel János
Miskolc – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportjának lapja az Eszmék és Értékek Alapítvány támogatásával másfél évtizede tudósítja olvasóit a város és a régió egyházi életének eseményeiről, a keresztények társadalmi felelősségvállalásának történéseiről. Ezek mellett teret kapnak a folyóiratban az egyházi kötődéssel rendelkező kulturális eseményekről szóló beszámolók is.

A Miskolci Keresztény Szemle irodalmi rovatában általában a magyar irodalom régebben elhunyt költőire, íróira emlékezünk, lapunk profiljához illeszkedő írásaik közlésével. Ebben a számunkban – e hagyománytól eltérően – a kereszténység négy meghatározó alakjáról írt rövid verssel kívánjuk Olvasóink érdeklődését felkelteni. A fiatal szerző, Hajnal Géza műszaki egyetemi oktatói és tudományos tevékenysége mellett a Magyar Írószövetség tagjaként jelentős irodalmi életművet is alkotott, melyben meghatározó keresztény kötődése és a Ferences Világi Rendben kifejtett tevékenysége.

A 2019. évi 4. számunkban – a miskolci katolikus iskolák közös tanévnyitó ünnepségéről szóló tudósítás mellett – számos, a kereszténység alapvető kérdéseihez kapcsolódó írás található. Papp András a Tízparancsolatról szóló szövegének első részét olvashatjuk, Székely János az alapvető hittételek bibliai alapjairól, Ternyák Csaba az egyházi oktatás helyzetéről, míg Erdő Péter az egyház rendszerváltásban történő szerepvállalásáról írt tanulmányt.

Az Egyház és Társadalom rovatban Berkő Péter és Gecse Attila írásai a magyar egészségügy és a kórházi lelkigondozás aktuális kérdéseit tárgyalják. Kiemelt jelentőségű napjainkban a környezet védelme, melyet keresztény közösségeinkben a teremtett világ védelmének kötelezettsége fogalommal illetünk. A Tiszáninneni Református Egyházkerület reFORRÁS című lapjának ezzel kapcsolatos körkérdésére adott válaszok közlésével kívánjuk felhívni a figyelmet erre a jövőnket meghatározó módon alakító kérdésre.

Az Egyház és történelem rovatunkban Sáry Pál a házasság és a család intézményéről ír a rómaiak eszmevilágában, míg Bolla Zsuzsanna cikke Boleratzky Lóránt emlékeit foglalja össze a 100 éve indult Miskolci Jogakadémiáról.

Az Egyház és kultúra rovatban kaptak helyet a bodrogolasziban működő Chemin Neuf Közösséghez kötődő Thuronyi István és az alsózsolcai születésű Mazsaroff Miklós festőművészek kiállításairól szóló írások.        

A Miskolci Keresztény Szemle 60. számának megjelenésével lezártuk 15. évfolyamunkat. Az elmúlt másfél évtized számos társadalmi és gazdasági változása ellenére minden negyedévben eljuttathattuk a Keresztény Értelmiségiek miskolci csoportjának rendezvényeiről és a város tágabb környezetének keresztény közéletéről szóló tudósításainkat érdeklődő Olvasóinkhoz. 

A lap terjesztése a miskolci keresztény gyülekezeteken és oktatási intézményekenkeresztül jut el az érdeklődőkhöz, de megvásárolható Miskolcon, a Déryné utcai antikváriumban is.

A folyóirat elektronikus változata és korábbi számai is olvashatók a keresztenyszemle.hu/archivum internetes honlapon, valamint friss híreink megtalálhatók a Facebookon is.

A lap tartalmának alakításához továbbra is várjuk írásaikat, visszajelzéseiket! A Miskolci Keresztény Szemle másfél évtizedes múltja olyan értékeket hordoz, melynek őrzése és további ápolása mindannyiunk közös küldetése.

A szerző a Miskolci Keresztény Szemle főszerkesztője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!