Előkerült a város nevét elsőként említő oklevél

Előkerült a város nevét elsőként említő oklevél

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Hanol Erzsébet
Dunaföldvár – „Monasterium de Felduar 1199 – 2019” címmel nyílt fotókiállítás advent első vasárnapján a dunaföldvári evangélikus templomban.

„A város, ahogy én látom” – mondta a fényképekről készítőjük, Návay Ákos. A címválasztás kapcsán pedig elárulta, hogy a Monasterium de Felduar, vagyis a földvári monostor a település első írásos említése 1199-ből. Ezzel azután találkozott, hogy november közepén az evangélikus közösséggel döntöttek a várost bemutató kiállításról, és olvasni kezdett Dunaföldvárról. „Mindjárt tudtam, hogy ez lesz a kiállítás címe, és az is egyértelművé vált, hogy az oklevélnek ott kell lennie a kiállított képek között” – tette hozzá.

Ezzel azonban egy fordulatos és izgalmas kutatómunka vette kezdetét. Návay Ákos azt remélte, hogy a Városi Könyvtárban lévő két tanulmánykötet valamelyikében megleli az oklevél másolatát, ám nem így lett, és pontos hivatkozást sem talált az említett adatok eredetéről. Mint mondta, tudja, hogy ma egy kutatónak jóval könnyebb dolga van, mint akár csak 10-20 évvel ez előtt, hiszen a telefon, még inkább az elektronikus levél és a digitalizált adatok nagyban megkönnyítik a munkát. De a kitartás, ahogy akkor, úgy ma is előny.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!